Sunday, April 14, 2024
30.5 C
Brunei

  -

  India pulih perkhidmatan e-visa untuk warga Kanada

  NEW DELHI, 23 NOV – India memulihkan perkhidmatan visa elektronik untuk warga Kanada, kata seorang pegawai kementerian luar India pada kelmarin, dua bulan selepas Kanada mendakwa negara Asia Selatan itu terlibat dalam pembunuhan seorang pemisah Sikh di Kanada.

  Visa elektronik itu kembali teratur pada kelmarin for, pegawai itu memberitahu The Associated Press dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan kerana dia tidak diberi kuasa untuk bercakap dengan wartawan.

  Tindakan itu boleh meredakan ketegangan antara kedua-dua negara yang bertukar tuduhan dan mengusir diplomat satu sama lain, dengan India memperkenalkan larangan visa ke atas warga Kanada.

  Perbalahan diplomatik tercetus antara kedua-dua negara selepas Perdana Menteri Kanada, Justin Trudeau berkata pada September bahawa terdapat ‘dakwaan boleh dipercayai’ penglibatan India dalam pembunuhan warga Kanada, Hardeep Singh Nijjar di pinggir bandar Vancouver di barat Kanada.

  Nijjar, seorang aktivis dan tukang paip Sikh berusia 45 tahun, dibunuh oleh lelaki bersenjata bertopeng pada Jun di Surrey, di luar Vancouver.

  Selama bertahun-tahun, India telah mengatakan bahawa Nijjar, seorang warga Kanada yang dilahirkan di India, mempunyai kaitan dengan keganasan, dakwaan yang dinafikannya tetapi menolak dakwaan Kanada mengenai penglibatannya dalam pembunuhannya sebagai ‘tidak masuk akal’.

  Kebimbangan New Delhi tentang kumpulan pemisah Sikh di Kanada telah lama merenggangkan hubungan antara kedua-dua negara, walaupun mengekalkan hubungan pertahanan dan perdagangan yang kukuh. India sebelum ini menuduh Kanada melindungi pemisah dan ‘pengganas’.

  Dakwaan itu membawa perselisihan itu ke hadapan dengan Kanada memanggil semula 41 daripada 62 diplomatnya di India selepas New Delhi memberi amaran ia akan melucutkan imuniti diplomatik mereka, sesuatu yang disifatkan oleh pegawai Kanada sebagai pelanggaran Konvensyen Geneva.

  Bulan lalu, India melonggarkan larangan dan menyambung semula perkhidmatan untuk visa masuk, perniagaan, perubatan dan persidangan untuk warga Kanada. – AP

  India memulihkan perkhidmatan visa elektronik untuk warga Kanada, kata seorang pegawai kementerian luar India pada kelmarin, dua bulan selepas Kanada mendakwa India terlibat dalam pembunuhan seorang pemisah Sikh di Kanada. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Banjir terburuk landa di Kazakhstan

  POKROVKA, 12 APRIL - Salji dan ais yang mencair dengan pantas telah menyebablan sungai-sungai di utara Kazakhstan dan sempadan di Rusia mencatatkan paras yang,...