Monday, May 20, 2024
24.4 C
Brunei

  -

  Indonesia berjaga-jaga untuk lebih banyak letusan di Gunung Ruang

  TAGULANDANG, 19 APRIL – Pihak berkuasa Indonesia berjaga-jaga pada hari ini untuk lebih banyak letusan dari gunung berapi pulau terpencil yang memaksa ribuan orang berpindah minggu ini, ketika penduduk berhampiran mula membersihkan serpihan selepas batu cair menghujani kampung mereka.

  Gunung Ruang meletus hampir setengah dozen kali dalam 24 jam bermula lewat Selasa, mengacau campuran lahar jingga berapi yang menakjubkan, tiang abu yang menjulang tinggi dan kilat gunung berapi.

  Walaupun pegawai berkata Ruang telah mula tenang pada hari ini, pihak berkuasa mengekalkan tahap amaran tertinggi bagi sistem empat peringkat, yang menunjukkan aktiviti gunung berapi tinggi.

  Beratus-ratus penduduk tempatan di pulau jiran iaitu Tagulandang dilihat membersihkan bahan gunung berapi dari pelabuhan dan halaman mereka pada pagi Jumaat dengan bantuan tentera dan pegawai polis, menurut seorang wartawan AFP.

  Ada yang menjelaskan kepanikan dan bergegas menyelamatkan diri apabila letusan bermula.

  “Saya berpindah. Ada sebuah rumah. Saya tinggal di sana. Kemudian hujan turun dan batu jatuh. Saya berdoa ‘Tuhan kasihanilah saya, tolonglah saya Tuhan’,” Ninice Hoata, seorang guru berusia 59 tahun, memberitahu AFP di Tagulandang.

  Asap putih berintensiti sederhana hingga tinggi dilihat berkepul sehingga 100 meter (328 kaki) di atas kawah, Abdul Muhari, jurucakap agensi mitigasi bencana negara (BNPB) berkata dalam satu kenyataan.

  Penduduk lain merayu untuk mendapatkan bantuan lanjut.

  “Kami amat memerlukan bantuan terpal secepat mungkin, bagi menutup sementara bumbung yang bocor,” kata Herman Sahoa, warga Tagulandang berusia 64 tahun.

  “Kami bimbang akan ada kejadian susulan kerana ada maklumat mengenainya.” – AFP

  Gunung berapi Ruang mengeluarkan asap, seperti yang dilihat dari pulau Tagulandang di Sitaro, Sulawesi Utara pada hari ini. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Helikopter presiden Iran ‘kemalangan’

  TEHRAN, 19 MEI - Sebuah helikopter yang membawa konvoi Presiden Iran, Ebrahim Raisi terlibat dalam ‘kemalangan’ hari ini, lapor media negara itu, tanpa menyatakan...