Friday, June 21, 2024
24.9 C
Brunei

  -

  Indonesia tawar Elon Musk pelan loji bateri EV

  DENPASAR, 20 MEI – Pegawai pelaburan tertinggi Indonesia berkata hari ini bahawa kerajaan telah mencadangkan kepada Ketua Pegawai Eksekutif Tesla, Elon Musk untuk membina loji bateri kenderaan elektrik (EV) di negara yang kaya dengan nikel itu.

  Pegawai itu bercakap selepas Musk bertemu dengan Presiden Indonesia Joko Widodo semasa menghadiri persidangan air di pulau Bali.

  “Kami membuat tawaran mahukah bina kilang bateri EV, pelopor kepada katod di sini? Dan dia berkata dia akan mempertimbangkannya,” kata Penyelaras Hal Ehwal Maritim dan Pelaburan, Luhut Binsar Pandjaitan, kepada pemberita.

  Indonesia membekalkan 40 peratus daripada nikel dunia dan berpotensi untuk meningkatkan ini kepada 75 peratus menjelang 2030, menurut data kerajaan.

  Kerajaan Indonesia telah menetapkan matlamat untuk menghasilkan 600,000 kenderaan elektrik menjelang 2030, dan akan memerlukan EV dan komponen berkaitan yang dihasilkan di Indonesia mengandungi 60 peratus kandungan tempatan menjelang 2027.

  Negara itu telah berusaha selama bertahun-tahun untuk mendapatkan perjanjian dengan Tesla mengenai bateri EV dan SpaceX untuk akses internet pantas di kepulauan yang luas. – AP

  Gambar AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Modi ketuai sambutan hari yoga India

  INDIA, 21 JUN – Sambil meregang, melengkungkan punggung dan melutut di atas tikar, Perdana Menteri nasionalis Hindu India, Narendra Modi, mengetuai ratusan orang melakukan...