Monday, March 4, 2024
23.5 C
Brunei

  -

  Israel bebaskan tahanan setelah Hamas bebaskan 16 lagi tebusan

  JERUSALEM, 30 NOV – Israel membebaskan lebih ramai tahanan Palestin awal hari ini selepas Hamas membebaskan 16 tebusan dalam pertukaran terakhir di bawah gencatan senjata semasa Gaza ketika pengantara antarabangsa berlumba-lumba untuk mencapai perjanjian untuk membolehkan pertukaran lanjut dan memanjangkan penghentian serangan udara dan darat Israel.

  Dengan gencatan senjata sementara ditetapkan untuk tamat pada 7 pagi Khamis (0500 GMT), Israel dan Hamas mencapai kebuntuan dalam pusingan seterusnya pembebasan tebusan.

  Hamas berkata Israel enggan menerima senarai cadangan yang termasuk tujuh tawanan hidup dan tiga mayat yang dikatakan kumpulan itu terbunuh dalam serangan udara Israel sebelum ini.

  Hamas berkata ia meminta tenteranya berjaga-jaga untuk kembali bertempur jika gencatan senjata tidak diperbaharui hari ini. Media Israel memetik pejabat Perdana Menteri Benjamin Netanyahu sebagai berkata Israel telah menolak senarai Hamas.

  Perunding telah bekerja pada hari ini untuk mengeluarkan butiran bagi lanjutan gencatan senjata. Jangkaan adalah untuk melanjutkan jeda kemanusiaan dalam pertempuran sekurang-kurangnya satu atau dua hari lagi, dengan tumpuan untuk membebaskan wanita dan kanak-kanak.

  Rundingan nampaknya semakin sukar kerana kebanyakan wanita dan kanak-kanak yang dipegang oleh Hamas dibebaskan, kerana pejuang dijangka mencari pembebasan yang lebih besar sebagai balasan untuk membebaskan lelaki dan tentera.

  Tekanan antarabangsa telah meningkat untuk gencatan senjata diteruskan selama mungkin selepas hampir lapan minggu pengeboman Israel dan kempen darat di Gaza yang telah membunuh beribu-ribu rakyat Palestin, mencabut tiga perempat daripada populasi 2.3 juta dan membawa kepada krisis kemanusiaan. Zionis Israel telah mengalu-alukan pembebasan berpuluh-puluh tebusan dalam beberapa hari kebelakangan ini dan berkata ia akan mengekalkan gencatan senjata jika Hamas terus membebaskan tawanan.

  Namun, Netanyahu menegaskan pada kelmarin bahawa Israel akan meneruskan kempennya untuk menghapuskan Hamas, yang telah memerintah Gaza selama 16 tahun.

  “Selepas fasa mengembalikan mangsa culik kita habis, adakah Israel akan kembali berperang? Jadi jawapan saya adalah ya yang jelas,” katanya. “Tidak mungkin kita tidak akan kembali ‘berjuang’ sehingga akhir.” – AP

  Aktivis Palestin Ahed Tamimi, tengah dipeluk oleh seorang wanita selepas beliau dibebaskan dari penjara oleh Israel, di bandar Ramallah, Tebing Barat, awal hari ini. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Filipina gesa jiran berdiri bersama lebih teguh di Laut China Selatan

  MELBOURNE, 4 MAC - Setiausaha Hal Ehwal Luar Filipina, Enrique Manalo menggesa jiran serantau hari ini supaya berdiri bersama lebih teguh dalam menegakkan kedaulatan...