Tuesday, March 5, 2024
29.3 C
Brunei

  -

  Itali azam berkembang bersama Afrika

  ROM, 29 JAN – Pemimpin Afrika berkumpul di sidang kemuncak Rom hari ini di mana Perdana Menteri Giorgia Meloni akan mendedahkan rancangannya untuk benua itu yang hangat diperkatakan, bertujuan untuk mengubah Itali menjadi hab tenaga dan menghentikan penghijrahan.

  Pemimpin sayap kanan Meloni, yang berkuasa pada 2022 dengan agenda anti-migran, telah berikrar untuk membentuk semula hubungan dengan negara-negara Afrika dengan mengambil pendekatan ‘bukan pemangsa’ yang diilhamkan oleh Enrico Mattei, pengasas syarikat tenaga milik negara Itali, Eni.

  Melalui rancangan Meloni yang digelar sebagai Pelan Mattei, beliau berharap untuk meletakkan Itali sebagai jambatan utama antara Afrika dan Eropah, menyalurkan tenaga ke utara sambil menukar pelaburan di selatan untuk perjanjian yang bertujuan untuk menghalang penghijrahan.

  “Objektifnya adalah untuk membentangkan kepada negara-negara Afrika visi kami tentang pembangunan Afrika. Ini bermakna satu pendekatan baharu, bukan pemangsa, bukan paternalistik satu pendekatan rakan sebaya untuk berkembang bersama,” kata Meloni dalam temu bual dengan stesen penyiar negara, Rai.

  Wakil-wakil dari lebih 25 negara mula tiba hari ini pada sidang kemuncak yang diadakan di senat Itali, yang digelar ‘Jambatan untuk Pertumbuhan Bersama’, dengan dihadiri oleh Presiden Suruhanjaya Eropah, Ursula von der Leyen dan wakil agensi Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu serta Bank Dunia. – AFP

  Meloni semasa berucap di Senat untuk memulakan sidang kemuncak Itali-Afrika, di Rom, kelmarin. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korea Utara ancam ambil langkah ketenteraan

  SEOUL, 5 MAC - Korea Utara menggelar latihan ketenteraan Korea Selatan-Amerika Syarikat (AS) yang sedang berlangsung sebagai plot untuk menyerang negara itu, kerana ia...