Saturday, April 13, 2024
24.1 C
Brunei

  -

  Jepun umum kemungkinan kuasa ‘Moon Sniper’ boleh dipulihkan

  TOKYO, 22 JAN – Jepun mematikan pendaratannya di bulan hampir tiga jam selepas pendaratan bersejarah untuk membolehkan kemungkinan pemulihan kapal itu apabila matahari mengenai panel solarnya, kata agensi angkasa lepas hari ini.

  Dengan misi Pendarat Pintar tanpa pemandu untuk Menyiasat Bulan (SLIM) yang dinamakan sebagai ‘Moon Sniper’ kerana keupayaan pendaratannya yang tepat. Jepun menjadi negara kelima yang mencapai pendaratan di bulan.

  Tetapi selepas pendaratan pada 20 minit lewat tengah malam pada Sabtu, Agensi Penerokaan Aeroangkasa Jepun (JAXA) tidak dapat mengesahkan bahawa bateri solar kapal ringan itu menjana kuasa.

  Sebelum mematikan pendarat dari jauh, kawalan misi dapat menerima data teknikal dan imej dari penurunannya dan dari permukaan bulan.

  “Kami berasa lega dan mula teruja selepas mengesahkan bahawa banyak data telah diperolehi,” kata JAXA dalam satu kenyataan hari ini, sambil menambah bahawa “menurut data telemetri, sel solar SLIM menghadap ke barat”. – AFP

  Pendarat SLIM di bangunan pemasangan fairing satelit di Pusat Angkasa Tanegashima, wilayah Kagoshima. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Banjir terburuk landa di Kazakhstan

  POKROVKA, 12 APRIL - Salji dan ais yang mencair dengan pantas telah menyebablan sungai-sungai di utara Kazakhstan dan sempadan di Rusia mencatatkan paras yang,...