Friday, February 23, 2024
29.8 C
Brunei

  -

  Terraform cari perlindungan muflis di AS

  SINGAPURA, 22 JAN – Terraform Labs, sebuah perniagaan milik usahawan Korea Selatan, Do Kwon, yang menyaksikan nilai mata wang kriptonya merudum secara dramatik pada tahun 2022, kini mencari perlindungan muflis di Amerika Syarikat (AS), menurut dokumen mahkamah yang difailkan kelmarin.

  Kejatuhan TerraUSD dan Luna firma yang berpangkalan di Singapura telah menghapuskan pelaburan sekitar AS$40 bilion dan menyebabkan kerugian yang lebih besar dalam pasaran kripto global dianggarkan lebih AS$400 bilion.

  Kwon, yang mengasaskan Terraform pada 2018, telah ditangkap tahun lalu di Montenegro dan sedang menunggu ekstradisi ke AS atau Korea Selatan.

  Dia menghadapi tuduhan penipuan di kedua-dua negara yang berkaitan dengan kemerosotan tersebut.

  Pemfailan kebankrapan itu akan membolehkan Terraform ‘melaksanakan rancangan perniagaannya sambil mengendalikan prosiding undang-undang yang sedang berjalan, termasuk litigasi wakil yang belum selesai di Singapura dan litigasi AS yang melibatkan Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa’, kata firma itu dalam satu kenyataan.

  Terraform ‘berhasrat untuk memenuhi semua kewajipan kewangan kepada pekerja dan vendor semasa kes Bab 11 dan tidak memerlukan pembiayaan tambahan untuk berbuat demikian’.

  Pemfailan mahkamah syarikat di negeri Delaware, AS menyenaraikan kedua-dua aset dan liabilitinya dalam julat AS$100 juta hingga AS$500 juta.

  Kwon memegang 92 peratus saham Terraform, menurut pemfailan.

  SEC AS tahun lalu mendakwa Kwon dan Terraform yang ‘mendalangi penipuan sekuriti aset kripto berbilion dolar’. – AFP

  Kwon (tengah), dibawa ke mahkamah di Podgorica pada 16 Jun 2023, berikutan penahanannya pada 24 Mac di lapangan terbang antarabangsa ibu kota Montenegro. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korea Selatan gesa kerjasama global tangani provokasi Korea Utara

  SEOUL, 23 FEB - Menteri Luar Korea Selatan Cho Tae Yul menggesa negara anggota Kumpulan 20 (G20) memainkan peranan aktif dalam menangani ancaman ketenteraan...