Tuesday, March 5, 2024
30.5 C
Brunei

  -

  JET jana tenaga gabungan tertinggi di dunia

  LONDON, 9 FEB – Para saintis di Britain mengumumkan kelmarin mereka telah berjaya memecahkan rekod dalam menghasilkan tenaga gabungan dalam percubaan terakhir menggunakan mesin Joint European Torus (JET).

  Pelakuran nuklear adalah proses yang sama yang digunakan matahari untuk menghasilkan haba. Pihak penyokong percaya ia suatu hari nanti boleh membantu menangani perubahan iklim dengan menyediakan sumber tenaga yang banyak, selamat dan bersih.

  Satu pasukan di kemudahan JET berhampiran Oxford di tengah England menjana 69 megajoule selama lima saat menggunakan 0.2 miligram bahan api, mengatasi rekod sebelumnya yang ditetapkan pada 2022 sebanyak 10 megajoule, kata Penguasa Tenaga Atom UK (UKAEA).

  Itu sudah cukup untuk memberi kuasa kepada kira-kira 41,000 rumah selama lima saat.

  Ia merupakan percubaan terakhir yang akan dijalankan di tapak JET menggunakan mesin berbentuk donat yang dipanggil tokamak. – AP

  Gambar Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  24 nelayan diselamatkan di laut berombak kuat, 1 ditemui mati

  TOKYO, 5 MAC - Sebuah helikopter pengawal pantai Jepun menyelamatkan 24 nelayan ketika mereka bermati-matian berpaut pada geladak sebuah kapal yang condong, separuh tenggelam...