Saturday, April 13, 2024
29.5 C
Brunei

  -

  Jualan kenderaan elektrik AS capai rekod tahun ini

  CALIFORNIA, 23 NOV – Jualan kenderaan elektrik dijangka mencecah rekod 9 peratus daripada semua kenderaan penumpang di Amerika Syarikat (AS) tahun ini, menurut Atlas Public Policy. Itu akan meningkat daripada 7.3 peratus daripada jualan kereta baharu pada 2022.

  Ia akan menjadi kali pertama lebih daripada 1 juta EV dijual di AS dalam satu tahun kalendar, mungkin mencecah antara 1.3 juta dan 1.4 juta kereta, firma penyelidikan itu meramalkan.

  Walaupun angka itu menunjukkan kemajuan yang ketara untuk elektrifikasi, negara tersebut ketinggalan di belakang negara seperti China, Jerman dan Norway.

  EV mencapai 33 peratus daripada jualan di China, 35 peratus di Jerman dan 90 peratus di Norway untuk enam bulan pertama 2023, menurut tinjauan BloombergNEF EV yang diterbitkan pada bulan Jun. Angka itu termasuk kedua-dua kenderaan elektrik bateri dan EV hibrid plug-in.

  Di negara tersebut, sasaran emisi sifar kerajaan yang bercita-cita tinggi, insentif dan subsidi cukai kenderaan serta pilihan mampu milik memainkan peranan dalam keputusan pengguna untuk menggunakan kenderaan plug-in.

  Beberapa faktor membantu meningkatkan penggunaan EV AS tahun ini, tetapi secara ringkasnya, harga telah turun.

  Tesla, peneraju pasaran EV semasa, menurunkan harga untuk kenderaan popularnya beberapa kali sepanjang tahun. Ia memaksa pembuat kereta lain untuk cuba bersaing. Syarikat-syarikat kereta juga kini menawarkan insentif yang lebih besar untuk model elektrik mereka, dan pengedar memberikan diskaun dengan lebih mendalam apabila bekalan EV meningkat di pengedar.

  Akta Pengurangan Inflasi, yang meningkatkan kredit cukai untuk melayakkan pembelian EV baharu dan terpakai, turut membantu menurunkan kos EV untuk pembeli, sebanyak AS$3,750 atau AS$7,500, bergantung pada keperluan tertentu. – AP

  Jualan EV dijangka mencecah rekod 9 peratus daripada semua kenderaan penumpang di AS tahun ini, menurut Atlas Public Policy. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Banjir terburuk landa di Kazakhstan

  POKROVKA, 12 APRIL - Salji dan ais yang mencair dengan pantas telah menyebablan sungai-sungai di utara Kazakhstan dan sempadan di Rusia mencatatkan paras yang,...