Sunday, April 14, 2024
24.1 C
Brunei

  -

  Kadar kelahiran rendah timbulkan cabaran kepada landskap demografi Vietnam

  HANOI, 17 NOV – Walaupun mengekalkan tahap kesuburan penggantian, Vietnam kini sedang bergelut dengan perbezaan yang ketara dalam kadar kelahiran di seluruh wilayah. Walaupun 33 wilayah menunjukkan kadar kelahiran yang tinggi, 21 wilayah dan bandar mengalami kadar kelahiran yang rendah, dengan beberapa mencapai tahap yang membimbangkan.

  Pada bengkel baru-baru ini mengenai ‘Kadar Kelahiran Rendah di Vietnam: Situasi dan Penyelesaian Semasa’, yang dianjurkan secara kolaboratif oleh Biro Penduduk Kementerian Kesihatan Vietnam dan Persatuan Ginekologi Vietnam di Hanoi, Timbalan Menteri Kesihatan, Prof. Madya Dr. Nguyễn Thị Liên Hương, menekankan kebimbangan itu.

  Hương menekankan bahawa kadar kelahiran rendah tidak terhad kepada kawasan bandar dengan ekonomi maju tetapi lazim di banyak wilayah yang menghadapi masalah sosio-ekonomi. Daripada 21 wilayah dan bandar di Vietnam dengan kadar kelahiran yang rendah, ada yang mengalami tahap yang sangat rendah.

  Menurut Timbalan Menteri tersebut, secara global, kadar kelahiran terus menurun, mencapai tahap yang sangat rendah berbanding dengan kadar penggantian di negara Eropah, Korea Selatan dan Jepun.

  Trend itu membawa kepada kekurangan buruh dan isu yang berkaitan dengan penduduk yang semakin tua dan penjagaan warga tua.

  Unjuran menunjukkan kekurangan buruh global selepas 2055, menjejaskan pembangunan manusia, cabaran utama bagi manusia pada abad ke-21.

  Walaupun Vietnam telah mencapai pencapaian penting dalam pengurusan penduduk, berjaya mengawal pertumbuhan penduduk sejak 2006 dan mencapai demografi keemasan pada 2007, Hương menekankan perbezaan ketara serantau dalam kadar kelahiran. Ketidakseimbangan itu terutamanya tertumpu di tenggara, Delta Mekong dan kawasan pantai di tengah Vietnam.

  Wilayah dengan kadar kelahiran rendah, dengan penduduk kira-kira 37.9 juta, menyumbang kira-kira 39.4 peratus daripada penduduk negara, memberi kesan ketara kepada pembangunan mampan negara.

  Hương menyatakan bahawa kadar kelahiran rendah berleluasa di wilayah Delta Mekong, pemain penting dalam pengeluaran pertanian dan keselamatan makanan negara.

  Mai Trung Sơn dari Biro Penduduk menambah bahawa kadar kelahiran di wilayah tenggara telah menurun dengan ketara kepada 1.56, dan wilayah Delta Mekong berada pada 1.8. Sơn menekankan bahawa jika kadar itu jatuh di bawah 1.3, hampir tiada peluang untuk pulih ke tahap penggantian.

  Untuk menangani akibat berpanjangan daripada kadar kelahiran rendah, Hà Anh Đức, seorang pegawai dari Kementerian Kesihatan, berkongsi pandangan tentang campur tangan dasar untuk kadar kelahiran di negara-negara Asia-Pasifik.

  Đức menekankan bahawa rantau Asia-Pasifik telah mengalami penurunan yang ketara dalam jumlah kadar kesuburan sejak beberapa dekad yang lalu, bukan sahaja menjejaskan negara berpendapatan tinggi.

  Thailand telah mencapai tahap kesuburan gantian sejak tahun 1990, manakala kadar Vietnam telah menurun kepada kira-kira 2.1 sejak tahun 2000.

  Đức menekankan kesan jangka panjang kadar kelahiran rendah, termasuk penuaan penduduk yang pesat, kekurangan tenaga kerja, mengurangkan daya saing ekonomi, mengurangkan kuasa beli, dan kesan ke atas kebajikan sosial dan kos penjagaan kesihatan. – Berita ANN/Viet Nam

  Vietnam kini sedang bergelut dengan perbezaan yang ketara dalam kadar kelahiran di seluruh wilayah. – ANN/Viet Nam News
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Banjir terburuk landa di Kazakhstan

  POKROVKA, 12 APRIL - Salji dan ais yang mencair dengan pantas telah menyebablan sungai-sungai di utara Kazakhstan dan sempadan di Rusia mencatatkan paras yang,...