Wednesday, July 17, 2024
24.3 C
Brunei

  -

  Kapal induk pesawat AS tiba di Korea S

  SEOUL, 23 JUN – Sebuah kapal induk pesawat Amerika Syarikat (AS) tiba di Korea Selatan kelmarin untuk latihan ketenteraan bersama yang bertujuan untuk memerangi ancaman Korea Utara dengan lebih baik, kata tentera laut Seoul.

  Pengumuman itu dibuat sehari selepas Korea Selatan memanggil duta Rusia ke Seoul untuk membantah perjanjian pertahanan yang ditandatangani oleh Presiden Vladimir Putin dan Kim Jong Un dari Korea Utara di Pyongyang minggu ini, termasuk janji untuk saling memberikan bantuan jika diserang.

  “Kapal induk pesawat Tentera Laut AS Theodore Roosevelt… tiba di pangkalan tentera laut pada 22 Jun,” kata Tentera Laut Korea Selatan dalam satu kenyataan.

  Ketibaannya ‘menunjukkan gabungan pertahanan yang kuat di antara pakatan Korea Selatan-AS dan komitmen teguh mereka untuk bertindak balas terhadap ancaman yang semakin meningkat dari Korea Utara,” tambahnya.

  Lawatan kapal induk itu bermula sekitar tujuh bulan selepas sebuah lagi kapal induk pesawat AS, USS Carl Vinson, tiba di Korea Selatan.

  USS Theodore Roosevelt dijangka menyertai latihan bersama dengan Korea Selatan dan Jepun bulan ini. Pyongyang sentiasa mengecam latihan gabungan yang serupa sebagai latihan untuk melancarkan serangan.

  AS, Korea Selatan dan Jepun telah memperluaskan latihan bersama mereka dan meningkatkan aset ketenteraan AS yang strategik di rantau itu untuk menghalang Utara, yang telah mengisytiharkan dirinya sebagai kuasa senjata nuklear.

  Kapal pengangkut itu tiba sehari selepas Seoul berkata ia telah melepaskan tembakan amaran apabila askar Korea Utara didapati melintasi sempadan yang dikawal ketat dalam pencerobohan ketiga bulan ini. – AFP

  Sebuah pesawat pejuang F-18 Theodore Roosevelt (CVN 71), kapal induk pesawat berkuasa nuklear, mendarat di Pangkalan Tentera Laut Busan di Busan, Korea Selatan pada 22 Jun. – AP

   

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Nepal, India kerjasama cari mayat hilang tragedi bas hanyut

  KATHMANDU, 17 JULAI – Pihak berkuasa tempatan sedang berkerjasama dengan pegawai sempadan daerah India untuk mencari mayat dalam kemalangan Simaltal, di mana tanah runtuh...