Tuesday, March 5, 2024
30.5 C
Brunei

  -

  Kapal UK diserang dron pemberontak di Laut Merah

  TEL AVIV, 6 FEB – Sebuah kapal yang melalui selatan Laut Merah diserang oleh dron pemberontak Houthi Yaman awal pagi tadi, kata pihak berkuasa, serangan terkini dalam kempen mereka yang menyasarkan kapal berhubung perang Israel ke atas Hamas di Semenanjung Gaza.

  Serangan itu berlaku di barat pelabuhan Hodeida di Yaman, dan peluncur menyebabkan ‘sedikit kerosakan’ pada tingkap di badan kapal itu, kata Operasi Perdagangan Maritim United Kingdom tentera Britain. Sebuah kapal kecil berada berhampiran kapal itu sebelum serangan itu, tambahnya.

  Firma keselamatan swasta Ambrey mengenal pasti kapal itu sebagai kapal kargo berbendera Barbados, milik United Kingdom. Tiada siapa yang cedera di atas kapal itu, yang mengalami ‘kerosakan kecil,’ kata firma itu.

  Kemudian, jurucakap tentera pemberontak Houthi yang disokong Iran, Brig. Jeneral Yahya Saree mendakwa dalam satu kenyataan bahawa tentera pemberontak menyerang dua kapal berasingan, satu milik AS dan satu British, di Laut Merah. Namun, beliau tidak memberikan bukti untuk menyokong dakwaan itu.

  Salah satu kapal yang didakwa diserang Houthi, Morning Tide, sama dengan butiran yang diberikan oleh Ambrey.

  Data penjejakan menunjukkan ia berada di Laut Merah berhampiran serangan yang dilaporkan.

  Pemilik Morning Tide, firma British Furadino Shipping, memberitahu The Associated Press tiada siapa yang cedera dalam serangan itu dan kapal itu meneruskan perjalanan ke Singapura.

  Sejak November, pemberontak telah berulang kali menyasarkan kapal di Laut Merah atas serangan Israel di Gaza terhadap Hamas. Tetapi mereka sering menyasarkan kapal-kapal yang mempunyai hubungan yang lemah atau tidak jelas dengan Israel, membahayakan perkapalan di laluan utama perdagangan di antara Asia, Timur Tengah dan Eropah. – AP

  Gambar AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  24 nelayan diselamatkan di laut berombak kuat, 1 ditemui mati

  TOKYO, 5 MAC - Sebuah helikopter pengawal pantai Jepun menyelamatkan 24 nelayan ketika mereka bermati-matian berpaut pada geladak sebuah kapal yang condong, separuh tenggelam...