Tuesday, April 23, 2024
35.6 C
Brunei

  -

  Karya Vermeer memukau di acara pameran seni Amsterdam

  AMSTERDAM – Seorang pelukis Belanda, Johannes Vermeer sendiri tidak pernah berpeluang untuk menyaksikan karya lukisannya yang banyak di tempat yang sama.

  Rijksmuseum di Amsterdam telah mengumpulkan 28 buah karya agung Vermeer dari seluruh dunia, bagi pa-meran terbesar karya artis abad ke-17.

  Kurator berharap rancangan blockbuster itu, yang menampilkan kira-kira tiga perempat daripada keluaran iaitu kira-kira 35 buah lukisan, akan memberi penerangan tentang pencipta misteri lukisan ‘Girl with a Pearl Earring’ dan ‘The Milkmaid’.

  “Tidak pernah dalam sejarah sebanyak 28 lukisan oleh Vermeer dikumpulkan,” kata Pengarah Besar Rijksmuseum, Taco Dibbits kepada AFP pada pratonton.

  “Dia sendiri tidak nampak banyak yang terkumpul. Terkenal dengan penggunaan cahaya dan warna serta pemandangan dalaman yang tenang, lukisan Vermeer boleh dikatakan bersinar dari dinding galeri yang samar di Rijksmuseum.

  Karya tersebut telah dibawa dari muzium dan koleksi di seluruh dunia, termasuk Washington, New York, Tokyo, London, Paris, Dublin.

  Sepanduk yang mengiklankan pertunjukan Vermeer tergantung di luar Rijksmuseum di Amsterdam. – AFP
  Ketua Pengarah Rijksmuseum, Taco Dibbit bercakap kepada wartawan ketika dia berdiri di hadapan lukisan oleh pelukis Belanda, Johannes Vermeer bertajuk, ‘Girl with a Pearl Earring’ di Rijksmuseum di Amsterdam. – AFP
  Seorang lelaki mengambil gambar lukisan Johannes Vermeer bertajuk, ‘Girl Interrupted at her music’ di Rijksmuseum, Amsterdam. – AFP
  Seorang wanita mengambil gambar lukisan oleh pelukis Belanda Johannes Vermeer bertajuk ‘Women writting a letter, with her maid’, di Rijksmuseum, Amsterdam. – AFP

  “Ia merupakan pertemuan semula yang sangat menggembirakan,” kata Dibbits.

  Minat orang ramai terhadap lukisan tersebut sangat tinggi sehingga Rijksmuseum telah menjual 200,000 tiket untuk pameran tersebut, yang dibuka pada Jumaat lepas hingga 4 Jun.

  Vermeer (1632-1675) dilahirkan dalam keluarga pedagang Calvinis namun memeluk agama Katolik selepas berkahwin dengan seorang wanita kaya yang mempunyai 11 orang anak.

  Vermeer naik ke status megastar dengan penerbitan novel ‘Girl with a Pearl Earring’ oleh pengarang Amerika Syarikat (AS), Tracy Chevalier, berdasarkan lukisan yang telah dipinjamkan untuk pameran oleh Mauritshuis di The Hague.

  Buku itu juga melahirkan filem Hollywood 2003 yang dibintangi oleh Scarlett Johansson dan Colin Firth.

  “Hebat, ia hebat,” kata Chevalier kepada AFP selepas melihat pameran itu.

  “Saya sangat gembira, orang akan melihat lukisan ini bersama-sama dan mengambil gambar untuk diri mereka sendiri tentang Vermeer,” kata penulis.

  Kebanyakan karya Vermeer tertumpu pada wanita, sering dilukis ketika sedang melakukan sesuatu seperti menulis surat atau bermain alat muzik, dan Chevalier berkata dia ‘hanya mempersembahkan wanita dalam cara yang terbaik, secara literal dan kiasan’.

  Kegemarannya dalam pameran itu selain daripada lukisan ‘Girl with a Pearl Earring’, sudah tentu ialah ‘The Lacemaker’, sebuah karya kecil kecantikan indah yang dipinjamkan oleh The Louvre di Paris, katanya. Sorotan juga termasuk tiga karya dari Koleksi Frick di New York, ‘Girl Reading a Letter at the Window’ yang baru dipulihkan dari Dresden, dan ‘Woman Holding a Balance’ dari National Gallery di Washington DC.

  Bagi kurator, yang mengatakan ia merupakan pameran ‘sekali dalam sejarah’, daya tarikan Vermeer juga adalah mengenai penciptaan dunia yang tenang yang begitu realistik sehingga penonton merasakan mereka boleh kehilangan diri mereka sendiri.

  “Kita hidup dalam dunia hari ini di mana ia sangat sibuk,” kata Dibbits. “Dia mempunyai lebih daripada 10 orang anak, terdapat peperangan yang berlaku di luar di Eropah, namun dia masih mencipta ruang ideal ini di mana masa berhenti.”

  Pameran itu bagaimanapun telah merasakan tekanan dunia moden yang sebenar, dengan keaslian salah satu kar-yanya ‘Girl with a Flute’ telah dipersoalkan oleh galeri yang meminjamkannya.

  Galeri Seni Kebangsaan di Washington berkata tahun lepas ia berkemungkinan dilukis oleh ‘rakan studio Vermeer’ tetapi Rijksmuseum mengatakan ia berpendapat ia adalah tulen. “Amat penting untuk mengadakan perbincangan ini,” kata Dibbit. – AFP

  Artikel sebelum ini
  Artikel seterusnya
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Sekumpulan gempa bumi gegarkan Taiwan

  TAIPEI, 23 APRIL - Sekumpulan gempa bumi melanda Taiwan pada awal hari ini, yang paling kuat mempunyai magnitud 6.1, menurut Kajian Geologi Amerika Syarikat...