Wednesday, June 19, 2024
24 C
Brunei

  -

  Kebakaran besar di syarikat farmasi Denmark

  COPENHAGEN, 22 MEI – Kebakaran besar berlaku hari ini di bangunan pejabat milik kumpulan farmaseutikal Denmark, Novo Nordisk, pengeluar ubat penurunan berat badan Ozempic dan Wegovy, kata perkhidmatan bomba Copenhagen.

  “Ia merupakan kebakaran besar. Kami mempunyai kira-kira 100 anggota bomba di lokasi”, ketua operasi bomba Martin Smith memberitahu AFP, sambil menambah bahawa semua orang telah dipindahkan dari bangunan itu.

  “Tiada sesiapa di dalam,” katanya.

  Novo Nordisk dalam satu kenyataan berkata ia akan mengambil masa beberapa jam untuk memadam kebakaran.

  “Kebakaran berlaku hari ini di luar bangunan di tapak Novo Nordisk di Bagsvaerd, dan ia merebak ke bangunan pejabat bersebelahan,” katanya.

  Anggota bomba berusaha untuk memadam kebakaran yang berlaku di ibu pejabat syarikat farmaseutikal multinasional Denmark Novo Nordisk di Bagsvaerd dekat Copenhagen, Denmark pada 22 Mei. – AFP

  “Proses pemadaman api dijangka mengambil masa beberapa jam.”

  “Asap itu tidak beracun dan tiada kecederaan,” tambahnya.

  Smith berkata kebakaran itu bermula dalam sebuah kontena di tapak pembinaan Novo Nordisk dan merebak ke bumbung bangunan pejabat bersebelahan yang juga milik syarikat itu.

  Kepulan besar asap kelabu boleh dilihat 30 kilometer dari kebakaran di Bagsvaerd, di bahagian utara lebih besar Copenhagen, lapor agensi berita Denmark, Ritzau.

  Kebakaran berlaku kurang seminggu selepas kebakaran meletus pada 16 Mei di tapak Novo Nordisk lain dalam pembinaan di Kalundborg, yang tidak memberi kesan kepada pengeluaran ubatnya. – AFP

  Artikel sebelum ini
  Artikel seterusnya
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korea Selatan keluar nasihat gelombang haba

  SEOUL, 19 JUN - Agensi cuaca Korea Selatan pada hari ini mengeluarkan nasihat gelombang haba ketika suhu meningkat di seluruh negara. Nasihat gelombang haba itu...