Thursday, June 20, 2024
23 C
Brunei

  -

  Zebo umum bersara akhir musim

  PARIS, 22 MEI – Pemain belakang Ireland, Simon Zebo, akan bersara dari ragbi pada akhir musim ini, menurut pengumuman Kesatuan Ragbi Ireland, baru-baru ini.

  Pemain berusia 34 tahun itu, yang bermain di posisi sayap atau pertahanan penuh, telah mencatatkan tujuh try dalam 35 perlawanan ujian untuk Ireland dan merupakan sebahagian daripada skuad yang memenangi Kejohanan Enam Negara 2015, serta turut serta dalam Piala Dunia tahun itu.

  “Setelah berfikir panjang, saya memutuskan bahawa musim ini akan menjadi yang terakhir saya bermain permainan yang saya cintai,” kata Zebo dalam kenyataan itu.

  “Ia adalah impian yang menjadi kenyataan, membuat kenangan dan kawan seumur hidup serta mengembara ke seluruh dunia dengan orang-orang yang hebat,” tambahnya.

  Zebo memulakan debutnya bersama Munster pada tahun 2010 dan meraih penampilan pertamanya untuk Ireland dua tahun kemudian.

  Pada tahun 2013, dia dipanggil menyertai pasukan British dan Irish Lions sebagai gantian untuk Tommy Bowe, membuat tiga penampilan menentang Waratahs, Brumbies dan Melbourne Rebels.

  Pada tahun 2018, dia meninggalkan Munster untuk menyertai pasukan Perancis, Racing 92, di mana dia mencatatkan dua try dalam final Piala Juara-Juara Eropah pada tahun 2020 ketika pasukan Paris itu tewas 31-27 kepada Exeter.

  Zebo kembali ke Ireland, Munster, pada tahun 2021 dan menjadi pencetak try terbanyak mereka dengan 72 try dalam 173 penampilan. – AFP

  Zebo ketika meraikan kemenangan semasa perlawanan ragbi di Toulon, tenggara Perancis. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korea Selatan keluar nasihat gelombang haba

  SEOUL, 19 JUN - Agensi cuaca Korea Selatan pada hari ini mengeluarkan nasihat gelombang haba ketika suhu meningkat di seluruh negara. Nasihat gelombang haba itu...