Thursday, June 20, 2024
24 C
Brunei

  -

  PM Chad letak jawatan

  N’DJAMENA, 22 MEI – Perdana Menteri Chad, Succes Masra hari ini berkata beliau telah menyerahkan surat peletakan jawatannya hanya beberapa minggu selepas kekalahannya kepada ketua junta, Mahamat Idriss Deby Itno dalam pilihan raya presiden.

  “Saya baru sahaja menyerahkan surat peletakan jawatan dan pemerintahan peralihan, yang menjadi tidak relevan dengan berakhirnya pilihan raya presiden,” kata Masra di laman Facebooknya dalam mesej yang disahkan oleh pasukannya kepada AFP.

  Beliau menambah bahawa langkah tersebut juga selaras dengan perlembagaan.

  Deby, 40, diisytiharkan sebagai presiden peralihan pada April 2021 oleh junta 15 jeneral selepas bapanya, Idriss Deby Itno seorang presiden yang tegas dan berkuasa ditembak mati oleh pemberontak selepas memerintah selama 30 tahun.

  Beliau memenangi undian presiden pada 6 Mei dengan 61 peratus undi, menurut keputusan akhir.

  Masra, juga berusia 40 tahun dan pernah menjadi lawan sengit Deby sebelum menjadi perdana menteri empat bulan lalu, memenangi 18.5 peratus undi tetapi menentang keputusan itu.

  Dia mendakwa kemenangan dalam undian itu, yang pihaknya menyebut sebagai ‘penyamaran’, yang dikatakan oleh kumpulan hak asasi antarabangsa tidak boleh dipercayai dan tidak adil. – AFP

  Gambar AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korea Selatan keluar nasihat gelombang haba

  SEOUL, 19 JUN - Agensi cuaca Korea Selatan pada hari ini mengeluarkan nasihat gelombang haba ketika suhu meningkat di seluruh negara. Nasihat gelombang haba itu...