Thursday, April 18, 2024
23.3 C
Brunei

  -

  Kebakaran di kelab malam mengorbankan 29 orang

  ISTANBUL, 3 APRIL – Kebakaran melanda sebuah kelab malam Istanbul, Turkiye, kelmarin semasa kerja-kerja pengubahsuaian, memerangkap pekerja dan pekerja di dalam serta membunuh sekurang-kurangnya 29 orang, kata pegawai dan laporan. Beberapa orang, termasuk pengurus kelab itu, telah ditahan untuk disoal siasat.

  Seorang sedang dirawat di hospital dengan kecederaan serius, kata pejabat gabenor Istanbul dalam satu kenyataan.

  Kelab malam Masquerade, yang ditutup untuk pengubahsuaian, terletak di tingkat bawah dan tingkat bawah tanah bangunan kediaman 16 tingkat di daerah Besiktas di sebelah Eropah bandar yang dibelah dua oleh Selat Bosphorus.

  Api mencecah tingkat tiga bangunan itu sebelum dipadamkan, rakaman video menunjukkan kebakaran itu.

  Gabenor Davut Gul memberitahu pemberita di tempat kejadian bahawa punca kebakaran sedang dalam siasatan dan mangsa dipercayai orang yang terlibat dalam kerja-kerja pengubahsuaian itu. Agensi berita swasta DHA mengenal pasti salah seorang mangsa sebagai pekerja kelab malam.

  Video dari tempat kejadian menunjukkan api berkepul-kepul dari tepi bangunan, anggota bomba menyiram pintu masuk kelab dan yang lain membawa mangsa di atas pengusung ke arah ambulans. Beberapa trak pemadam kebakaran telah dipanggil ke tempat kejadian.

  NTV swasta berkata beberapa mangsa meninggal dunia di hospital selepas ditarik keluar dari tempat kebakaran.

  Pihak berkuasa menahan lapan orang untuk disoal siasat, termasuk pengurus kelab dan seorang yang bertanggungjawab dalam pengubahsuaian, kata pejabat Gul. Seorang pegawai kelab tidak dapat dihubungi untuk mendapatkan komen.

  Kerajaan melantik tiga pendakwa raya dan beberapa penyiasat untuk menyiasat kes tersebut. – AP

  Anggota bomba bekerja selepas kebakaran berlaku di sebuah kelab malam di Istanbul, Turki, kelmarin. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Pakar kesihatan beri amaran risiko tumor indolen

  BEIJING, 17 APRIL - Pakar kesihatan memberi amaran supaya tidak memandang rendah risiko tumor indolen ketika China menyambut Minggu Antikanser Kebangsaan ke-30 dari 15...