Sunday, April 14, 2024
34.6 C
Brunei

  -

  Kedai antik di George Town perkaya warisan

  GEORGE TOWN – Terletak di hujung Jalan Chowrasta di George Town, Pulau Pinang, terdapat sebuah khazanah yang tersembunyi di Kedai Koleksi Lama Lim Kee yang kelihatan sederhana dan kecil.

  Dimiliki oleh Lim Chin Ping, 48, kedai itu, yang terletak di tingkat bawah Pasar Chowrasta sejak setahun lalu, mempunyai pelbagai jenis barang antik yang boleh difikirkan.

  Di sini, peminat akan menemui poster filem lama, wang kertas dan syiling, barangan antik, mainan, jam tangan dan gambar Pulau Pinang lama.

  Lim mula minat mengumpul baran lama sejak lebih sedekad, perjalanan bermula selepas dia berhenti kerja sebagai wakil pengiklanan dengan sebuah syarikat akhbar China.

  “Saya ada lebih 2,000 barang disimpan dalam kotak, album dan dipamerkan.

  Lim dengan jam Pagol yang berharga. – ANN/The Star
  Lim dengan dua kamera antik. – ANN/The Star
  Risalah filem lama sejak tahun 1960-an dan 1970-an. – ANN/The Star
  Abakus dan radio gelombang antik. – ANN/The Star
  Jam tangan vintaj dipamerkan di kedai Chowrasta. – ANN/The Star
  Kotak rokok lama antara barangan yang terdapat di gerai tersebut. – ANN/The Star

  “Banyak barangan kegemaran saya yang tidak dijual, turut dipamerkan.

  “Salah satu daripadanya ialah jam Pagol dari tahun 1960an, yang masih dalam keadaan asal, yang saya perolehi kira-kira lima tahun lalu.

  “Jam ini jarang ditemui dan saya tidak fikir saya akan dapat mencarinya di tempat lain,” katanya.

  Lim meluahkan rasa sayang yang mendalam terhadap koleksinya yang banyak, menekankan keengganannya untuk berpisah dengan mana-mana barangan itu.

  “Sentimen saya berpunca daripada kesedaran bahawa apabila sesuatu barangan itu dijual, keunikannya menjadikannya barang yang sukar dicari, dan sekiranya terjumpa di pasaran ia adalah sesuatu yang sangat jarang,” katanya.

  Di luar kedainya, Lim adalah penjaga banyak khazanah lain yang disimpan di rumahnya dan di bilik simpanan yang disewa.

  Barang-barang tersebut, dari zaman lampau, bukan hanya untuk dimiliki tetapi baginya ia adalah cebisan sejarah yang perlu dipelihara.

  “Malangnya, minat untuk mengumpul barang-barang lama semakin hilang kerana ramai yang enggan menjaganya, menyebabkannya menjadi spesimen yang jarang selepas sekian lama.

  “Dedikasi saya untuk menjaga barang-barang ini berakar umbi dalam pemahaman yang mendalam tentang nilai sejarah dan cerita yang terkandung di dalamnya.

  “Dalam usaha menarik lebih ramai pelanggan, saya berusaha untuk sentiasa menggilir dan mengemas kini pelbagai jenis barangan yang dipaparkan di kedai saya.

  “Ini memastikan paparan menarik secara konsisten untuk turut memikat minat bakal pelanggan dan pelanggan baharu,” katanya.

  Lim berkata peranannya sebagai ahli perniagaan melangkaui transaksi komersial semata-mata, ia adalah komitmen untuk memastikan kepentingan budaya dan sejarah barangan antik ini kekal untuk generasi akan datang.

  Adalah penting untuk mengekalkan legasi barang-barang ini yang mungkin terlupa atau hilang ditelan zaman, katanya.

  “Setiap barang antik bukan hanya barang yang dikumpul tetapi ia adalah cebisan sejarah yang menyumbang kepada pengalaman manusia.

  “Saya menganggap koleksi saya sebagai tempat kenangan, jambatan yang menghubungkan masa kini dengan zaman dahulu, dan peringatan bahawa dalam lapisan sejarah terdapat khazanah yang menunggu untuk digali dan dihargai.”

  Di kedai itu, barang-barang yang menawan itu menarik minat orang yang melihat.

  Antara barangan yang terkenal ialah risalah filem vintaj dari era sinematik yang rancak pada 1960an dan 1970an, kini wujud sebagai peninggalan sejarah sinematik yang menawan.

  Karya-karya seni itu bukan sahaja memberi gambaran tentang budaya hiburan pada beberapa dekad dahulu tetapi juga mencetuskan nostalgia.

  Koleksi mainan lama kedai itu membawa pengunjung ke waktu ketika mainan lebih sederhana.

  Antaranya ialah gasing kayu tradisional, yang membangkitkan kenangan hari-hari riang dan petang yang penuh dengan gelak tawa.

  Dentingan logam mainan aluminium dari Jepun, berbentuk seperti serangga, menambah bakat antarabangsa kepada pelbagai eklektik koleksi Lim.

  Dia juga mempunyai papan kayu yang mempamerkan tiket bas vintaj, yang berfungsi sebagai pautan ketara kepada masa lalu.

  Lim berkata beliau tertarik untuk mengumpul barangan yang mempunyai kaitan dengan pengalaman zaman kanak-kanaknya sendiri dan memiliki artifak ini bukan sekadar usaha perniagaan tetapi perjalanan peribadi ke alam nostalgia.

  “Dengan memilih barangan dari zaman muda saya, saya berhasrat untuk mewujudkan ruang di mana pelanggan boleh meneroka masa lalu mereka sendiri, dan dengan cara ini, kedai saya menjadi bukti hidup kepada kuasa kekal kenangan yang dihargai.

  “Saya mempunyai banyak gambar Pulau Pinang lama, termasuk yang mempamerkan pintu masuk menuju ke Jalan China yang didirikan sempena memperingati pertabalan mendiang Ratu Elizabeth II pada 1953.

  “Tanpa gambar ini, kewujudan pintu masuk sebegitu mungkin akan menjadi tidak jelas, dan ramai yang terlepas pandang kepentingan sejarahnya,” katanya. – ANN/The Star

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Pegawai China bertemu Kim dalam rundingan peringkat tertinggi

  BEIJING, 14 APRIL - Seorang pegawai tertinggi China mengesahkan hubungan dengan Korea Utara semasa pertemuan kelmarin dengan pemimpin negara itu, Kim Jong Un di...