Tuesday, March 5, 2024
30.5 C
Brunei

  -

  Kedutaan Korea adakan kelas memasak hidangan tradisional terkenal

  Oleh Lyna Mohamad

  BANDAR SERI BEGAWAN, 25 MEI – Para peserta Kelas Memasak Wanita yang dianjurkan oleh Kedutaan Korea di Kediaman Duta Korea ke Brunei Darussalam telah memperoleh pengalaman yang menarik dan menyeronokkan dengan cuba membuat dua hidangan popular Korea.

  Antara yang turut serta dalam kelas memasak itu adalah isteri Peguam Negara, Datin Faridah Yussof, bersama-sama dengan Pesuruhjaya Tinggi Kanada, Puan Yang Terutama Ambra May Dickie; Duta Laos, Puan Yang Terutama Sengdavanh Vongsay; Duta Thailand, Puan Yang Terutama Boosara Kanchanalai, dan Duta Amerika Syarikat, Puan Yang Terutama Caryn McClelland.

  Turut hadir dalam kelas tersebut adalah pasangan-pasangan ketua misi di negara ini, termasuk isteri Pesuruhjaya Tinggi Malaysia, Datin Roslina Ismail; isteri Pesuruhjaya Tinggi Australia, Leliana Setiono; isteri Duta Turki, Lale Ersoy; dan isteri Duta Timor Leste, Ana Paula Maria Mok Guterres, serta beberapa yang lain.

  Para peserta pertama kali mendapatkan panduan dalam menyediakan dua hidangan iaitu Kimchi dan Gujeolpan secara berasingan daripada Cef Lee Kisu, tukang masak Duta Korea, di kediaman tersebut semalam.

  Dalam ucapan alu-aluannya, Duta Korea, Tuan Yang Terutama Kim Soung-eun yang turut hadir pada acara tersebut, menyatakan kegembiraannya melihat minat terhadap masakan Korea di samping populariti K-Pop dan K-Drama.

  Beliau juga berkongsi bahawa sejak beliau memulakan tugasnya di Brunei, beliau telah menganjurkan beberapa kelas memasak secara dalam talian dan luar talian.

  Walau bagaimanapun, ini adalah kali pertama beliau mengadakan acara tersebut di kediaman dengan kedua-dua hidangan yang amat berkhasiat dan baik untuk kesihatan.

  Kimchi, yang merupakan salah satu hidangan simbolik yang mewakili Korea, merupakan makanan diperam yang paling terkenal di negara tersebut dan Ia dikenali dengan pelbagai jenis.

  Datin Faridah Yussof semasa mengikuti kelas tersebut bersama para peserta yang lain.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  24 nelayan diselamatkan di laut berombak kuat, 1 ditemui mati

  TOKYO, 5 MAC - Sebuah helikopter pengawal pantai Jepun menyelamatkan 24 nelayan ketika mereka bermati-matian berpaut pada geladak sebuah kapal yang condong, separuh tenggelam...