Monday, March 4, 2024
23.5 C
Brunei

  -

  Kemboja batal bina empangan Sungai Mekong

  PHNOM PENH, 30 NOV – Pemimpin Kemboja berkata hari ini bahawa negara itu tidak akan membina empangan di Sungai Mekong, selepas membatalkan projek batu arang bernilai AS$1.5 bilion dalam rizab terlindung.

  Kemboja telah mendapat kecaman kerana membenarkan syarikat membersihkan ratusan ribu hektar hutan termasuk di kawasan perlindungan – untuk segala-galanya daripada ladang getah dan tebu kepada empangan kuasa hidro.

  Perdana Menteri, Hun Manet berkata pembinaan empangan di arus perdana Mekong akan memberi ‘impak yang besar’ kepada alam sekitar dan ekologi di sungai itu sendiri dan tasik Tonle Sap, tasik air tawar terbesar di Asia Tenggara dan sumber utama ikan bagi orang Kemboja.

  “Kerajaan tidak akan membina sebarang empangan di sepanjang Sungai Mekong kerana ia banyak memberi kesan,” katanya semasa majlis pecah tanah empangan kuasa hidro di wilayah pesisir pantai Koh Kong.

  Beliau juga secara rasmi mengumumkan pembatalan loji batu arang 700 megawatt bernilai AS$1.5 bilion di taman Botum Sakor yang dilindungi di Koh Kong.

  Kilang Botum Sakor dua unit itu dijangka akan dipasarkan dalam talian sekitar 2025.
  Pegawai sedang mempertimbangkan untuk menggantikan projek itu dengan mengimport gas asli cecair (LNG).

  un Manet mengulangi bahawa Kemboja tidak akan membangunkan loji janakuasa batu arang baharu sebagai sebahagian daripada ‘tanggungjawab negara terhadap persekitaran dan iklim bersama dunia’. – AFP

  Sebuah kereta api berjalan di atas jambatan Luang Prabang Keretapi China-Laos merentasi Sungai Mekong di Laos. – Xinhua
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Filipina gesa jiran berdiri bersama lebih teguh di Laut China Selatan

  MELBOURNE, 4 MAC - Setiausaha Hal Ehwal Luar Filipina, Enrique Manalo menggesa jiran serantau hari ini supaya berdiri bersama lebih teguh dalam menegakkan kedaulatan...