Friday, February 23, 2024
29.8 C
Brunei

  -

  Kenya tahan suspek utama letupan gas

  NAIROBI, 6 FEB – Polis Kenya berkata hari ini bahawa mereka telah menahan suspek utama dalam letupan gas maut yang mencetuskan bebola api besar di kawasan padat penduduk Nairobi minggu lalu.

  Seramai enam orang kehilangan nyawa dalam bencana itu dan kira-kira 280 cedera apabila sebuah trak yang sarat dengan tong gas meletup di Embakasi, di tenggara ibu kota Kenya, lewat Khamis.

  Pengarah Penyiasatan Jenayah Kenya berkata dalam satu kenyataan di X, sebelum ini dikenali sebagai Twitter, bahawa penyiasatnya telah menahan suspek utama yang menyewa depoh gas di mana letupan berlaku.

  “Bagi memastikan keadilan ditegakkan, pasukan DCI yang menyiasat kejadian yang mengerikan itu setakat ini telah menahan suspek utama Derrick Kimathi bersama tiga pegawai NEMA yang didapati bersalah,” tambahnya.

  Pegawai dari Agensi Pengurusan Alam Sekitar Kebangsaan (NEMA) didakwa memberikan lesen secara salah untuk loji pengisian dan penyimpanan LPG di kawasan penduduk yang begitu padat.

  “Lima suspek lain masih bebas dan dikehendaki oleh DCI untuk menjawab jenayah mereka yang telah menyebabkan penderitaan fizikal dan emosi yang tidak terperi kepada warga Kenya,” kata kenyataan DCI, disertakan dengan gambar suspek.

  Ini termasuk pengurus tapak, dua lagi pekerja NEMA, seorang pemandu trak dan seorang lagi pemandu, katanya.

  Presiden William Ruto, tanpa menyebut NEMA, berkata pada hujung minggu bahawa lesen telah dikeluarkan secara salah untuk pemasangan gas di kawasan kediaman kerana kekurangan kemahiran dan rasuah. – AFP

  Seorang wanita yang cedera dibantu oleh anggota kru Palang Merah ke ambulans di tempat kejadian letupan, di Nairobi, Kenya pada 2 Februari. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korea Selatan gesa kerjasama global tangani provokasi Korea Utara

  SEOUL, 23 FEB - Menteri Luar Korea Selatan Cho Tae Yul menggesa negara anggota Kumpulan 20 (G20) memainkan peranan aktif dalam menangani ancaman ketenteraan...