Monday, February 26, 2024
30 C
Brunei

  -

  Nintendo lapor keuntungan kukuh dengan lonjakan jualan Super Mario

  TOKYO, 6 FEB – Nintendo melaporkan jualan dan keuntungan yang sihat dalam permainan “Super Mario Bros Wonder” yang popular, mendorong pembuat permainan video Jepun itu meningkatkan ramalan tahun fiskal penuhnya.

  Nintendo Co yang berpangkalan di Kyoto berkata bahawa permintaan untuk apa yang dipanggil permainan Super Mario baharu yang pertama dalam siri itu kekal kukuh. Jualan permainan Zelda baharu dan Pikmin 4 juga melonjak.

  Lebih daripada 10.7 juta unit permainan Super Mario terbaharu telah dijual di seluruh dunia sejak ia mula dijual pada Oktober, menurut Nintendo.

  Ia bergantung pada permainan akan datang seperti Mario Vs. Donkey Kong dan Princess Peach Showtime untuk mengekalkan momentum jualan.

  Yen juga membantu keuntungan Nintendo dengan meningkatkan nilai pendapatan luar negara apabila ditukar kepada yen. Dolar A.S. telah didagangkan pada kira-kira 148 yen Jepun, meningkat daripada 140 yen setahun lalu.

  Untuk sembilan bulan pertama tahun fiskal, Nintendo memperoleh AS$2.7 bilion, meningkat hampir 18 peratus daripada 346 bilion yen dalam tempoh yang sama tahun sebelumnya. Jualan sembilan bulan meningkat lapan peratus kepada 1.39 trilion yen AS$9.4 bilion.

  Nintendo, yang tidak memecahkan nombor suku tahunan, menjangkakan keuntungan setahun penuh sebanyak 440 bilion yen AS$3 bilion, meningkat daripada unjuran awal untuk keuntungan 420 bilion yen AS$2.8 bilion. Nintendo mencatatkan keuntungan hampir 433 bilion yen setahun sebelumnya.

  Nintendo berkata tema taman seperti tawarannya di Universal Studios di Jepun adalah penting untuk memastikan orang ramai dimaklumkan dan berminat dengan francaisnya. Taman Super Nintendo World akan dibuka tahun depan di Florida. – AP

  Iklan yang memaparkan watak Nintendo di lapangan terbang Narita berhampiran Tokyo pada 10 Jun 2022. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korea Selatan tetapkan Khamis hari terakhir doktor mogok kembali bekerja

  SEOUL, 26 FEB - Kerajaan Korea Selatan memberi doktor muda yang mogok empat hari untuk melaporkan diri ke tempat kerja, dengan berkata hari ini...