Tuesday, March 5, 2024
25 C
Brunei

  -

  Ketua Toyota mohon maaf kerana menipu dalam ujian di syarikat kumpulan

  TOKYO, 30 JAN – Ketua Toyota, Koji Sato, kelmarin memohon maaf kepada pelanggan, pembekal dan pengedar atas kesilapan ujian di sebuah syarikat kumpulan, berikutan beberapa siri masalah yang sama dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

  Permohonan maaf itu dibuat sehari sebelum Pengerusi Akio Toyoda mengumumkan visi global untuk kumpulan Toyota Motor Corp.

  Kesengsaraan terkini di pembuat kereta terkemuka Jepun melibatkan ujian yang diperlukan untuk kelulusan kerajaan Jepun di Toyota Industries Corp., yang membuat enjin diesel.

  Keputusan palsu ditemui untuk ujian pensijilan dan pemeriksaan pensampelan lain untuk enjin yang mendakwa produk itu memenuhi piawaian tetapi sebenarnya tidak, menurut Toyota.

  “Kami akan melakukan yang terbaik untuk menyambung semula pengeluaran secepat mungkin,” kata Sato pada sidang akhbar yang dipanggil tergesa-gesa lewat kelmarin di pejabat Toyota di Tokyo.

  “Pihak pengurusan tidak dapat memahami sepenuhnya dan menjejaki butiran tentang apa yang berlaku di lapangan,” katanya.

  Pada 2022, Hino Motors, pembuat trak yang juga sebahagian daripada kumpulan Toyota, berkata ia telah memalsukan data pelepasan secara sistematik sejak 2003.

  Tiada kemalangan besar telah dilaporkan berkaitan dengan mana-mana penipuan, tetapi berita itu telah menimbulkan persoalan serius mengenai pengawasan di syarikat, serta di Toyota.

  Pengeluaran telah dihentikan untuk banyak model kumpulan Toyota sehingga ujian yang betul dapat dijalankan, walaupun orang yang sudah memiliki model itu boleh terus memandunya dengan selamat, menurut syarikat itu. – AP

  Koji Sato bercakap kepada media di Tokyo, Jepun pada 29 Januari. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  24 nelayan diselamatkan di laut berombak kuat, 1 ditemui mati

  TOKYO, 5 MAC - Sebuah helikopter pengawal pantai Jepun menyelamatkan 24 nelayan ketika mereka bermati-matian berpaut pada geladak sebuah kapal yang condong, separuh tenggelam...