Tuesday, March 5, 2024
29.3 C
Brunei

  -

  Wanita cedera parah diserang jerung

  SYDNEY, 30 JAN – Seorang wanita yang sedang berenang telah diserang oleh seekor jerung dalam serangan pertama di Sydney Harbour dalam tempoh 15 tahun, kata pegawai hari ini, menghantarnya ke hospital dengan kecederaan kaki yang serius.

  Pemangsa itu menyerang petang Isnin ketika wanita itu berenang dari dermaga di Elizabeth Bay, kurang dua kilometer dari Sydney Opera House, kata polis.

  Wanita itu mengalami “kecederaan serius pada kaki kanannya”, kata polis New South Wales dalam satu kenyataan.

  Ia adalah serangan jerung pertama di Sydney Harbour sejak Februari 2009, apabila seorang penyelam tentera laut Australia melawan seekor jerung lembu yang menggigitnya di lengan dan kaki di Woolloomooloo Bay.

  Jiran-jiran bergegas membantu mangsa, Elizabeth Bay, yang dikenal pasti oleh Sydney Morning Herald sebagai Lauren O’Neill, 29 tahun, seorang pemain kayak.

  “Saya pulang dari kerja dan duduk di sofa. Saya mendengar jeritan lembut meminta tolong di luar tingkap,” kata penduduk berhampiran Michael Porter kepada pemberita.

  Di luar, dia melihat wanita itu cuba memanjat tangga keluar dari perairan pelabuhan.

  “Di belakangnya adalah kakinya, yang lembik dan semuanya terbuka sepenuhnya dan penuh dengan darah merah gelap di belakangnya,” kata Porter.

  “Dia jelas telah diserang dengan sangat teruk oleh jerung yang menyerangnya,” katanya.
  “Kami sentiasa bimbang dan mengetahui tentang kehadiran jerung di pelabuhan,” tambahnya. “Baharu sekarang ia berasa sangat nyata.”

  Seorang doktor haiwan yang tinggal berhampiran memberikan pertolongan cemas. – AFP

  Gambar hiasan. – Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  24 nelayan diselamatkan di laut berombak kuat, 1 ditemui mati

  TOKYO, 5 MAC - Sebuah helikopter pengawal pantai Jepun menyelamatkan 24 nelayan ketika mereka bermati-matian berpaut pada geladak sebuah kapal yang condong, separuh tenggelam...