Wednesday, June 26, 2024
23.5 C
Brunei

  -

  Keuntungan, bilangan pelanggan berbayar Spotify meningkat

  STOCKHOLM, 23 APRIL – Gergasi penstriman muzik dan podcast Spotify hari ini melaporkan peningkatan dalam bilangan pelanggan yang membayar dan keuntungan operasi yang jarang berlaku tetapi lebih rendah daripada jangkaan untuk suku pertama.

  Syarikat itu mencatatkan keuntungan operasi ‘suku tahunan tertinggi baharu’ sebanyak 168 juta euro (AS$179 juta), suatu pemulihan daripada kerugian 156 juta euro dalam tempoh yang sama tahun lalu.

  Tetapi angka itu lebih rendah daripada sasaran sebanyak 180 juta euro.

  Spotify berkata keuntungan operasi telah terjejas oleh cukai gaji yang lebih tinggi dari yang dijangka yang berkaitan dengan pampasan berdasarkan saham.

  Kumpulan audio itu berkata ia mempunyai 615 juta pengguna aktif pada penghujung suku tersebut, hanya kurang daripada sasaran sebanyak 618 juta.

  Walaupun kejayaannya dalam pasaran muzik dalam talian, syarikat itu tidak pernah mencatatkan keuntungan bersih setahun penuh. – AFP

  Bagaimanapun, daripada 239 juta itu adalah pelanggan yang membayar, sejajar dengan unjurannya.

  Spotify berkata perniagaan itu ‘berprestasi baik’ pada suku tersebut, ‘diterajui oleh keuntungan pelanggan yang sihat, kewangan yang lebih baik dan kekuatan rekod dalam keuntungan’.

  “Secara keseluruhan, kami digalakkan oleh permulaan tahun yang kukuh,” kata syarikat itu dalam laporan pendapatannya.

  Hasil meningkat 20 peratus tahun ke tahun kepada 3.6 bilion euro, tetapi turun 1 peratus berbanding suku sebelumnya.

  Spotify telah melabur banyak sejak dilancarkan untuk memacu pertumbuhan dan pengembangan ke pasaran baharu pada tahun-tahun berikutnya dengan kandungan eksklusif seperti podcast.

  Walaupun kejayaannya dalam pasaran muzik dalam talian, syarikat itu tidak pernah mencatatkan keuntungan bersih setahun penuh dan hanya sekali-sekala keuntungan suku tahunan.

  Hari ini ia berkata ia menjangkakan keuntungan operasi sebanyak 250 juta euro pada suku kedua tahun ini. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Serangan pisau di perhentian bas sekolah di China cederakan 3

  BEIJING, 25 JUN - Seorang lelaki ditahan selepas serangan pisau yang mencederakan tiga orang di bandar Suzhou di China, termasuk seorang ibu dan anak...