Monday, May 20, 2024
23.9 C
Brunei

  -

  Kim ketuai latihan roket yang mensimulasikan serangan balas nuklear

  PYONGYANG, 23 APRIL – Pemimpin Korea Utara, Kim Jong Un menyelia pelancaran salvo pelancar roket berbilang ‘super besar’ negara itu yang mensimulasikan serangan balas nuklear terhadap sasaran musuh, kata media kerajaan pada hari ini, menambah ujian dan ancaman yang telah menimbulkan ketegangan di rantau itu.

  Laporan oleh Agensi Berita Pusat Korea rasmi Korea Utara dibuat sehari selepas tentera Korea Selatan dan Jepun mengesan Utara menembak apa yang mereka syaki beberapa peluru berpandu balistik jarak dekat dari wilayah berhampiran ibu negaranya, Pyongyang, ke arah laut timurnya.

  Penganalisis berkata roket artileri bersaiz besar Korea Utara mengaburkan sempadan antara sistem artileri dan peluru berpandu balistik kerana ia boleh mencipta tujahan mereka sendiri dan dipandu semasa penghantaran. Utara telah menyifatkan beberapa sistem itu, termasuk pelancar roket berbilang 600mm yang telah diuji kelmarin, sebagai mampu menyampaikan kepala peledak nuklear taktikal.

  KCNA berkata pelancaran kelmarin mewakili demonstrasi pertama sistem pengurusan dan kawalan senjata nuklear negara yang dipanggil ‘Haekbangashoe’, atau ‘pencetus nuklear’.

  Laporan itu menyifatkan latihan itu bertujuan untuk menunjukkan kekuatan dan pelbagai cara serangan angkatan nuklear Korea Utara di tengah-tengah ketegangan yang semakin mendalam dengan Amerika Syarikat dan Korea Selatan, yang digambarkan sebagai ‘pengganas’ yang meningkatkan ketegangan di rantau itu dengan latihan ketenteraan gabungan mereka.

  Gambar media kerajaan menunjukkan sekurang-kurangnya empat roket ditembak dari kenderaan pelancar ketika Kim menonton dari pos pemerhatian. Ia berkata roket itu terbang sejauh 352 kilometer (218 batu) sebelum tepat mengenai sasaran pulau dan gerudi itu mengesahkan kebolehpercayaan “sistem perintah, pengurusan, kawalan dan operasi seluruh pasukan nuklear.”

  KCNA berkata Kim menyatakan kepuasan, mengatakan bahawa pelbagai pelancar roket adalah tepat seperti ‘senapang sniper’.

  Beliau berkata latihan itu penting untuk “menyediakan tenaga nuklear kita agar dapat melaksanakan misi penting mereka dengan pantas dan betul untuk menghalang perang dan mengambil inisiatif dalam peperangan pada bila-bila masa dan dalam apa jua keadaan mengejut.”

  Komen itu mencerminkan doktrin nuklear Korea Utara yang semakin meningkat, yang memberi kuasa kepada tentera untuk melancarkan serangan nuklear awal terhadap musuh jika ia menganggap kepimpinan sebagai terancam.

  Ketua Turus Bersama Korea Selatan berkata senjata dari pelancaran kelmarin lalu terbang kira-kira 300 kilometer (185 batu) sebelum terhempas di perairan antara Semenanjung Korea dan Jepun. Rangkaian itu mencadangkan senjata itu mungkin akan menyasarkan tapak di Korea Selatan. Pelancaran terbaharu dibuat ketika Selatan dan Amerika Syarikat telah menjalankan latihan gabungan udara selama dua minggu yang berterusan hingga Jumaat bertujuan mempertajam keupayaan tindak balas mereka terhadap ancaman Korea Utara. – AP

  Skrin TV menunjukkan imej fail pelancaran peluru berpandu Korea Utara semasa program berita di Stesen Kereta Api Seoul di Seoul, Korea Selatan, kelmarin. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Helikopter presiden Iran ‘kemalangan’

  TEHRAN, 19 MEI - Sebuah helikopter yang membawa konvoi Presiden Iran, Ebrahim Raisi terlibat dalam ‘kemalangan’ hari ini, lapor media negara itu, tanpa menyatakan...