Tuesday, March 5, 2024
25 C
Brunei

  -

  Korea Selatan catat defisit perdagangan ketika permintaan teknologi merosot

  SEOUL, 1 FEB – Korea Selatan mencatatkan defisit perdagangan bulanan terbesarnya sebanyak AS$12.7 bilion pada Januari, apabila eksport cip komputer dan barangan berteknologi tinggi lain merosot dan kos untuk mengimport minyak dan gas yang melonjak, kata kementerian perdagangan hari ini.

  Kekurangan yang semakin meningkat itu menggariskan bagaimana perang Rusia ke atas Ukraine membebankan ekonomi global, mengekalkan harga untuk sumber utama seperti minyak mentah dan nikel tinggi walaupun selepas ia jatuh kembali daripada lonjakan pada 2022.

  Ekonomi Korea Selatan yang bergantung kepada eksport mencatatkan defisit selama 11 bulan berturut-turut merupakan rentetan paling lama sejak 1997 ketika ia berada di puncak krisis kewangan Asia.

  Eksport cip komputer, produk terpenting Korea Selatan, merosot hampir 45 peratus bulan lepas berbanding tahun sebelumnya kerana permintaan yang perlahan dan harga cip menjunam, menurut Kementerian Perdagangan, Industri dan Tenaga Korea Selatan.

  Data perdagangan itu dikeluarkan selepas gergasi cip Korea Selatan, Samsung Electronics melaporkan bahawa keuntungannya bagi suku terakhir menjunam hampir 70 peratus dalam apa yang disifatkannya sebagai persekitaran perniagaan yang secara ketara merosot untuk produk semikonduktor dan penggunaan elektronik.

  Pembuatan cip adalah sangat mudah untuk dikitar dan industri teknologi telah beralih daripada kekurangan yang ketara untuk kebanyakkan cip komputer, yang dialami di kebanyakan industri termasuk pembuatan auto, yang berlebihan.

  Samsung berkata harga cip merosot mendadak di tengah-tengah permintaan yang lemah apabila pelanggan menyesuaikan inventori mereka dalam menghadapi ‘ketidakpastian yang semakin mendalam’ dalam ekonomi global, masalah yang dikatakan syarikat itu mungkin akan berlanjutan hingga suku ini.

  Kelmarin, SK Hynix, satu lagi pembuat cip utama Korea Selatan, melaporkan kerugian operasi sebanyak 1.7 trilion won (AS$1.4 bilion) untuk tempoh Oktober hingga Disember, yang menandakan defisit suku perta-ma sejak 2012. – AP

  Gambar fail menunjukkan kontena kelihatan di pelabuhan terbesar negara itu, di Busan, Korea Selatan. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  24 nelayan diselamatkan di laut berombak kuat, 1 ditemui mati

  TOKYO, 5 MAC - Sebuah helikopter pengawal pantai Jepun menyelamatkan 24 nelayan ketika mereka bermati-matian berpaut pada geladak sebuah kapal yang condong, separuh tenggelam...