Monday, February 26, 2024
29.4 C
Brunei

  -

  Korea Utara uji peluru berpandu bahan api pepejal dengan senjata hipersonik

  PYONGYANG, 15 JAN – Korea Utara pada hari ini mendakwa ia menguji penerbangan peluru berpandu jarak perantaraan bahan api pepejal baharu dengan hulu peledak hipersonik ketika ia mengejar senjata yang lebih berkuasa dan sukar dikesan yang direka untuk menyerang sasaran jauh Amerika Syarikat (AS) di rantau itu.

  Laporan oleh media negara Korea Utara dibuat sehari selepas tentera Korea Selatan dan Jepun mengesan pelancaran itu dari tapak berhampiran ibu negara Korea Utara Pyongyang, dalam ujian balistik pertama Korea Utara pada tahun ini.

  Pelancaran itu dibuat dua bulan selepas Korea Utara berkata ia berjaya menguji enjin untuk peluru berpandu jarak pertengahan bahan api pepejal baharu, yang mencerminkan dorongan untuk memajukan barisan senjatanya yang menyasarkan pangkalan tentera AS di Guam dan Jepun.

  Agensi Berita Pusat Korea Utara rasmi berkata pelancaran kelmarin itu bertujuan untuk mengesahkan kebolehpercayaan enjin bahan api pepejal peluru berpandu dan keupayaan penerbangan mudah alih kepala peledak hipersonik. Ia menggambarkan ujian itu sebagai satu kejayaan.

  KCNA tidak menyebut sama ada pemimpin Korea Utara, Kim Jong Un hadir pada ujian itu, yang dikatakan sebahagian daripada aktiviti pembangunan senjata biasa negara itu.

  “Ujian itu tidak pernah menjejaskan keselamatan mana-mana negara jiran dan tiada kaitan dengan keadaan serantau,” kata KCNA.

  Ketua Turus Bersama Korea Selatan berkata peluru berpandu itu terbang kira-kira 1,000 kilometer (620 batu) sebelum mendarat di perairan antara Semenanjung Korea dan Jepun.

  Peluru berpandu jarak pertengahan yang sedia ada di Utara, termasuk Hwasong-12 yang mungkin boleh sampai ke wilayah Guam Pasifik AS dikuasakan oleh enjin bahan api cecair, yang perlu dihidupkan sebelum dilancarkan dan tidak boleh kekal bertenaga untuk jangka masa yang lama.

  Peluru berpandu dengan propelan pepejal terbina di dalam boleh disediakan untuk dilancarkan dengan lebih pantas dan lebih mudah untuk digerakkan dan disembunyikan, yang secara teorinya menyukarkan musuh untuk mengesan dan mendahului pelancaran itu terlebih dahulu. – AP

  Skrin TV menunjukkan imej fail pelancaran peluru berpandu Korea Utara semasa program berita di Stesen Kereta Api Seoul di Seoul, Korea Selatan, kelmarin. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korea Selatan tetapkan Khamis hari terakhir doktor mogok kembali bekerja

  SEOUL, 26 FEB - Kerajaan Korea Selatan memberi doktor muda yang mogok empat hari untuk melaporkan diri ke tempat kerja, dengan berkata hari ini...