Wednesday, July 17, 2024
25.5 C
Brunei

  -

  Kumpul dana beli kasut delima Wizard of Oz

  GRAND RAPIDS, 21 JUN – Penduduk kampung Judy Garland di Minnesota, pelakon yang memakai sepasang kasut delima dalamThe Wizard of Oz sedang mengumpul dana untuk membeli kasut berharga itu selepas ia dicuri dari muzium tempatan dan kemudian diserahkan kepada syarikat lelong.

  Grand Rapids, Minnesota, tempat mendiang pelakon itu dilahirkan pada tahun 1922, sedang mengumpul dana pada festival tahunan Judy Garland, yang bermula kelmarin. Pekan Minnesota utara mengumpulkan dana untuk membawa pulang kasut itu selepas syarikat lelongan membawanya ke lawatan antarabangsa sebelum menawarkannya kepada bakal pembeli Disember ini.

  “Ia boleh dijual AS$1 juta atau AS$10 juta kerana ia tidak ternilai,” Naib Presiden Eksekutif Heritage Auctions, Joe Maddalena, memberitahu radio awam Minnesota.

  Dana itu adalah sebagai tambahan kepada AS$100,000 yang diperuntukkan tahun ini oleh ahli parlimen Minnesota untuk membeli kasut itu.

  Heritage Auctions yang berpangkalan di Dallas menerima kasut daripada Michael Shaw, pengumpul memorabilia yang pada asalnya memiliki kasut ikonik itu. Shaw telah meminjamkan mereka pada tahun 2005 kepada Muzium Judy Garland di Grand Rapids, Minnesota.

  Pada musim panas, seseorang memecahkan kotak pameran dan mencuri kasut berlapis labuci dan manik tersebut. Keberadaannya kekal misteri sehingga FBI menemuinya pada 2018.

  Lelaki yang mencuri selipar itu, Terry Jon Martin, 76, mengaku bersalah Oktober lalu atas tuduhan mencuri karya seni utama, mengaku menggunakan tukul untuk memecahkan kaca pintu muzium. Dia dijatuhkan hukuman penjara pada bulan Januari.

  Garland, yang meninggal dunia pada tahun 1969, telah memakai beberapa pasang diantaranya semasa penggambaran. Hanya empat sahaja yang tinggal.

  Maddalena, dengan Heritage Auctions, berkata dia menjual dua pasang lain kasut delima. Pelakon Leonardo DiCaprio dan sekumpulan rakan pelakon itu membeli satu set untuk Akademi Filem dan Sains.

  Notis awal boleh membantu tempat seperti Muzium Judy Garland mendapatkan kasut yang akan dilelong Disember ini, katanya. Muzium yang merangkumi rumah di mana Garland tinggal, berkata ia mempunyai koleksi Garland dan memorabilia Wizard of Oz terbesar di dunia. – AP

   

  Gambar fail bertarikh 4 September 2018 menunjukkan kasut delima dipamerkan pada sidang media di pejabat FBI di Brooklyn Center, Minnesota. – AP

   

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Nepal, India kerjasama cari mayat hilang tragedi bas hanyut

  KATHMANDU, 17 JULAI – Pihak berkuasa tempatan sedang berkerjasama dengan pegawai sempadan daerah India untuk mencari mayat dalam kemalangan Simaltal, di mana tanah runtuh...