Saturday, May 18, 2024
25.5 C
Brunei

  -

  Kumpulan bersenjata etnik Myanmar tangkap ratusan kakitangan junta

  BANGKOK, 6 MEI – Sebuah kumpulan bersenjata etnik Myanmar berkata hari ini bahawa ia telah menawan sebuah pusat tentera dan menahan ratusan kakitangan junta sebagai tahanan di negeri Rakhine barat, tamparan terbaharu kepada pihak tentera.

  Pertempuran-pertempuran telah membelenggu Rakhine sejak Tentera Arakan (AA) menyerang pasukan keselamatan pada November, menamatkan gencatan senjata yang sebahagian besarnya berkuatkuasa sejak rampasan kuasa junta 2021.

  Tentera masih menguasai ibu negeri Sittwe tetapi pejuang AA telah merampas wilayah di daerah-daerah sekitar, termasuk pangkalan-pangkalan tentera di sempadan dengan India dan Bangladesh.

  Satu video yang dikeluarkan oleh saluran media AA menyatakan, kumpulan itu telah menawan ‘Pusat Operasi Tentera (MOC) 15’ berhampiran bandar Buthidaung, sekitar 90 kilometer di utara Sittwe.

  Video itu tidak mengatakan bila para pejuangnya menawan tapak itu tetapi media tempatan telah melaporkan pertempuran berterusan di sekitar Buthidaung dalam beberapa hari kebelakangan ini.

  “Video merakam timbalan komander MOC 15 selepas tempoh pengepungan tertentu,” demikian mesej yang diterbitkan dalam bahasa Burma, Cina dan Inggeris.

  Selepas ‘serangan terakhir’, tentera junta telah ‘menghadapi kekalahan sepenuhnya dan menyerah kalah,’ katanya.

  Gambar-gambar menunjukkan barisan panjang lelaki, ada yang memakai pakaian seragam tentera, berjalan secara seorangan melalui padang.

  Video itu juga menunjukkan kira-kira 200 orang duduk dalam barisan di kawasan lapang dan lelaki berpakaian seragam serta bersenjata mengawasi mereka. – AFP

  Anggota Tentera Myanmar memegang bendera pada kenderaan berperisai tentera yang ditawan di Myanmar pada 28 Oktober 2023. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  7 maut dalam banjir kilat di Iran

  TEHRAN, 17 Mei – Sekurang-kurangnya tujuh orang maut dalam banjir kilat susulan hujan lebat di bandar Mashhad di timur laut Iran, lapor agensi berita...