Friday, June 21, 2024
23.2 C
Brunei

  -

  Larangan penyusuan susu ibu hidap HIV dibatalkan

  AMERIKA SYARIKAT, 20 MEI – Kumpulan pakar pediatrik terkemuka Amerika Syarikat (AS) hari ini berkata dalam perubahan dasar yang ketara bahawa individu yang menghidap HIV boleh menyusukan anak damit mereka, selagi mereka mengambil ubat yang dapat menyekat virus yang menyebabkan AIDS.

  Laporan baharu dari Akademi Pediatrik Amerika itu membatalkan cadangan yang telah ditetapkan sejak permulaan wabak HIV pada 1980an.

  Ia mengakui bahawa ubat-ubatan yang biasa ditetapkan boleh mengurangkan risiko penularan HIV melalui susu ibu kepada kurang daripada 1 peratus, kata Dr Lisa Abuogi, pakar HIV kanak-kanak di Universiti Colorado dan pengarang utama laporan itu.

  “Ubat-ubatan itu sangat baik dan faedah untuk ibu dan anak damit adalah sangat penting sehingga kami berada pada tahap yang penting untuk melibatkan diri dalam membuat keputusan bersama,” kata Abuogi.

  Ubat-ubatan itu yang dikenali sebagai terapi antiretroviral, tidak menghapuskan semua risiko penularan HIV melalui susu ibu. Mengelakkan penyusuan susu ibu adalah satu-satunya cara tertentu untuk mencegah penyebaran virus, kata Abuogi.

  Di samping itu, ibu bapa mesti menyusukan anak damit secara eksklusif untuk enam bulan pertama kerana kajian menunjukkan bahawa pertukaran antara susu ibu dan susu formula boleh mengganggu usus anak damit dengan cara yang meningkatkan risiko jangkitan HIV.

  Kira-kira 5,000 orang yang menghidap HIV melahirkan anak di AS setiap tahun. Hampir semua mengambil ubat-ubatan untuk menyekat virus ke tahap yang sangat rendah, kata Abuogi, walaupun tahap virus boleh kembali semula jika mereka tidak terus mengambil ubat tersebut. – AP

  Gambar Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Modi ketuai sambutan hari yoga India

  INDIA, 21 JUN – Sambil meregang, melengkungkan punggung dan melutut di atas tikar, Perdana Menteri nasionalis Hindu India, Narendra Modi, mengetuai ratusan orang melakukan...