Friday, June 21, 2024
23.2 C
Brunei

  -

  Zuma tidak dibenarkan bertanding dalam pilihan raya

  AFRIKA SELATAN, 20 MEI – Bekas Presiden Afrika Selatan, Jacob Zuma telah digugurkan hari ini daripada bertanding dalam pilihan raya negara minggu depan kerana kesalahan jenayah sebelum ini, menurut keputusan dari mahkamah tertinggi negara itu yang pasti akan menimbulkan ketegangan politik menjelang undian penting.

  Mahkamah Perlembagaan menyatakan bahawa bahagian perlembagaan yang menyekat orang daripada bertanding untuk jawatan jika mereka telah dihukum penjara melebihi 12 bulan tanpa pilihan denda adalah terpakai kepada Zuma yang berusia 82 tahun.

  Zuma dijatuhi hukuman penjara selama 15 bulan pada 2021 oleh Mahkamah Perlembagaan kerana menghina dan enggan memberi keterangan dalam siasatan kehakiman terhadap rasuah kerajaan.

  Kes itu mengenai sama ada hukuman itu menghalang Zuma daripada bertanding dalam pilihan raya pada Rabu depan berlaku kerana dia tidak mempunyai pilihan untuk merayu keputusan mahkamah tertinggi yang menghantarnya ke penjara.

  Dia pada mulanya digugurkan oleh Jawatankuasa Pilihan Raya Bebas yang mengendalikan pilihan raya Afrika Selatan sebelum dia memenangi rayuan kepada Mahkamah Pilihan Raya, yang mengatakan bahawa kerana dia tidak mempunyai sebarang pilihan rayuan terhadap keputusan penghinaan itu, ia tidak terpakai dalam situasinya.

  Mahkamah Perlembagaan membatalkan keputusan itu hari ini. Ia menyatakan bahawa Zuma tidak dibenarkan bertanding dalam Parlimen selama lima tahun selepas hukumannya selesai dilaksanakan.

  Zuma merupakan presiden Afrika Selatan dari 2009-2018, tetapi meletak jawatan di bawah bayang-bayang tuduhan rasuah. Dia kembali ke arena politik tahun lalu dengan sebuah parti baharu dan secara lantang mengkritik parti Kongres Kebangsaan Afrika yang pernah dipimpinnya. – AP

  Zuma tiba di stadium Orlando di perbandaran Soweto, Johannesburg, Afrika Selatan pada 18 Mei. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Modi ketuai sambutan hari yoga India

  INDIA, 21 JUN – Sambil meregang, melengkungkan punggung dan melutut di atas tikar, Perdana Menteri nasionalis Hindu India, Narendra Modi, mengetuai ratusan orang melakukan...