Lebih 100 sertai acara perlumbaan berbasikal

Oleh Syahmi Hassan

BANDAR SERI BEGAWAN, 19 JUN – Program Happy Environment and Lifestyle (HEAL) kembali diadakan dengan acara perlumbaan uji masa berbasikal yang disertai oleh lebih 100 orang peserta dan dianjurkan oleh Mukim Pengkalan Batu Cycling Team (MPBCT), bertempat di Pusat Kesihatan Pengkalan Batu, hari ini.

Hadir selaku tetamu kehormat ialah Setiausaha Tetap (Pentadbiran, Kewangan dan Estet), Kementerian Kebudayaan, Belia dan Sukan, Pengiran Mohammad Amirrizal bin Pengiran Haji Mahmud.

Terdahulu, pendaftaran peserta acara perlumbaan berbasikal bermula seawal 6 pagi dan mereka telah berlepas mulai 7 pagi.

Jarak jauh perlumbaan adalah 19km setiap pusingan, perlumbaan itu akan membuat enam pusingan keseluruhannya iaitu 114km.

Terdapat tiga kategori telah diadakan bagi acara perlumbaan uji masa berbasikal itu iaitu Kategori Berpasukan, Kategori Individu dan Kategori Perempuan.

Pengiran Mohammad Amirrizal menyampaikan hadiah dan sijil penyertaan kepada pemenang acara lumba berbasikal tersebut.- Gambar serahan HPC

Sebagai langkah untuk mencegah penularan wabak COVID, setiap peserta dimestikan untuk membuat ujian ART 10 jam sebelum tiba ke acara dan juga menghantar gambar keputusan ujian mereka kepada pihak penganjur, serta mengikut prosedur operasi standard (SOP) yang telah ditetapkan oleh Kementerian Kesihatan.

Selepas semua peserta kembali ke Pusat Kesihatan Pengkalan Batu, pihak MPBCT berkesempatan menyampaikan ucapan alu-aluan dan seterusnya penyampaian sijil penyertaan dan hadiah oleh tetamu kehormat.

Bagi Kategori Individu, Novis Lelaki dimenangi oleh Haji Abdul Malik bin Haji Zaini, diikuti oleh Jeremiah Koo Wai Hian di tempat kedua, dan Awang Ishak bin Othman di tempat ketiga.

Awang Mohd Azwar bin Md Hairolrani pula memenangi tempat pertama bagi Elit-Master Lelaki, diikuti oleh Deron Khoo dan Pengiran Suraini bin Pengiran Haji Hashim masing-masing di tempat kedua dan ketiga.

Memenangi bagi Kategori Veteran Lelaki di tempat pertama ialah Pengiran Nizam, tempat kedua menjadi milik Awang Mohd Rukzaidin, dan Awang Shannon bin Haji Basman berada di tempat ketiga.

Manakala bagi Kategori Perempuan, juara menjadi milik Alisa Lau Hui Na, tempat kedua disandang oleh Marnie Ahmad, dan tempat ketiga diberikan kepada Serina Alyssa Udan.

Sebagai tambahan, hadiah istimewa juga telah diberikan kepada peserta bertaraf legenda, iaitu Haji Osli bin Mohd Nor yang berumur 70 tahun.

Acara tersebut diadakan adalah untuk menggalakkan penduduk Mukim Pengkalan Batu mengamalkan cara hidup yang sihat dengan melibatkan diri dalam kegiatan sukan dan riadah secara berterusan.

MPBCT merupakan salah satu duta HEAL iaitu sebuah program jalinan kerjasama antara Pusat Promosi Kesihatan, Kementerian Kesihatan dan Gleneagles JPMC Sdn Bhd yang telah bermula sejak tahun 2019.