Thursday, June 20, 2024
23 C
Brunei

  -

  Lebih 1,000 kem bantuan dibina

  KARACHI, 22 MEI – Lebih 1,000 kem telah didirikan di seluruh wilayah selatan Pakistan, Sindh, dalam persediaan menghadapi gelombang haba yang teruk, kata pegawai pengurusan bencana, kelmarin.

  Jabatan Meteorologi Pakistan mengatakan suhu dijangka mencecah sehingga 50 darjah Celsius di beberapa bahagian luar bandar Sindh.

  “Kem-kem ini didirikan untuk memberikan bantuan kepada orang yang terjejas dan untuk membantu mengurangkan kejadian strok haba dan penyakit berkaitan haba yang lain,” kata Ajay Kumar, penolong pengarah Lembaga Pengurusan Bencana Wilayah (PDMA) kepada AFP.

  “Kem ini juga dilengkapi dengan tempat rehat, air dan glukos untuk diberikan kepada orang ramai apabila diperlukan,” tambahnya.

  Gelombang haba itu akan memberi kesan kepada kebanyakan bahagian negara, meningkat sepanjang minggu depan.

  Seorang sukarelawan mengedarkan minuman ringan sejuk kepada orang yang melintas di sepanjang jalan semasa gelombang panas di Karachi. – AFP

  Panas yang melampau di Pakistan sering diiringi dengan kekurangan bekalan kuasa, dengan beberapa kawasan mengalami gangguan elektrik sehingga 15 jam sehari, menurut media tempatan.

  Pakistan semakin terdedah kepada kejadian cuaca panas ekstrem, yang dikaitkan oleh saintis dengan perubahan iklim.

  Sekolah-sekolah di wilayah itu telah pun menangguhkan peperiksaan tahunan yang dijadualkan minggu ini, termasuk di bandar pelabuhan mega Karachi, yang menempatkan lebih 20 juta orang.

  Ketua Meteorologi PDMA, Sardar Sarfaraz berkata, “Wanita yang menghabiskan sebahagian besar masa mereka di dapur dan di ladang di kawasan luar bandar paling teruk terjejas.”

  Gelombang haba juga menimbulkan kebimbangan mengenai kemandirian ternakan, tambah Kumar. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korea Selatan keluar nasihat gelombang haba

  SEOUL, 19 JUN - Agensi cuaca Korea Selatan pada hari ini mengeluarkan nasihat gelombang haba ketika suhu meningkat di seluruh negara. Nasihat gelombang haba itu...