Saturday, January 28, 2023
23.2 C
Brunei

-

Lebih 30 karya berjaya dihasilkan

Oleh Yusrin Junaidi

BANDAR SERI BEGAWAN, 14 OGOS – Bagi menggemakan lagi Bulan Bahasa 2022, Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) melalui Bahagian Perancangan Buku telah menganjurkan Bengkel Menulis dan Melukis Komik 2022 selama tiga hari yang berakhir kelmarin.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan DBP, bengkel berkenaan merupakan berkesinambungan daripada Diskusi Komik yang diadakan pada 4 Disember 2021 bersempena Bulan Bahasa dan Festival Disember Brunei 2021.

Sebanyak 25 buah karya perseorangan dan 14 buah karya berkumpulan berjaya dihasilkan oleh peserta bengkel.

Karya peserta akan dinilai kesesuaiannya sebelum diterbitkan atau dihebahkan kepada masyarakat sama ada melalui medium penerbitan komik mahupun disiarkan dalam laman sosial rasmi DBP.

Sepanjang tiga hari bengkel, para peserta dibimbing oleh Awang Rahim bin Haji Jahit atau lebih dikenali dengan nama Cuboi.

Pemangku Pengarah Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP), Awang Suip bin Haji Abdul Wahab semasa menyampaikan penghargaan kepada salah seorang peserta bengkel.

Peserta bengkel diberikan bimbingan secara teori dan praktikal khususnya dalam penghasilan komik yang menarik dan bersesuaian dengan penceritaan yang lebih tuntas dan tepat.

Bengkel seumpama ini juga pernah dianjurkan pada tahun 2011 di bawah bimbingan Awang Mohd Yusof bin Ismail atau lebih dikenali sebagai Yusof Gajah.

Ia merupakan platform kepada penggemar komik tempatan terutama dalam mengembangkan kemahiran melalui pembelajaran menulis dan melukis secara lebih terarah.

Bengkel juga sebagai medan percambahan fikiran, bertukar kemahiran dan berkongsi pengalaman sesama kartunis tempatan selain sebagai pemangkin kepada generasi muda khususnya para belia dalam memajukan industri kreatif negara ke peringkat antarabangsa melalui penerbitan komik.

Bengkel berkenaan juga mendukung misi jabatan dalam menjadikan DBP sebagai hab ilmu, dan merupakan salah satu pengisian aktiviti anjuran DBP.

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korea S sokong hantar bantuan kepada Korea U

SEOUL, 27 JAN – Kerajaan Korea Selatan hari ini berkata bahawa ia akan membantu usaha orang awam untuk menyalurkan bantuan kemanusiaan kepada Korea Utara...
- Advertisment -