Tuesday, February 27, 2024
35.1 C
Brunei

  -

  Lebih 30 terperangkap dalam runtuhan lombong

  LUSAKA, 1 DIS – Lebih 30 orang dikhuatiri terperangkap dalam runtuhan lombong hari ini di wilayah Zambia yang terkenal dengan perlombongan terbuka untuk tembaga secara haram, kata seorang menteri.

  “Saya ingin memaklumkan kepada negara bahawa kita mengalami tragedi di Chingola,” kata Menteri Dalam Negeri, Jack Mwiimbu kepada parlimen.

  “Kita mempunyai lebih daripada 30 orang terperangkap di bawah runtuhan dalam lombong sementara,” tambahnya, tanpa memberikan butiran lanjut.

  Kementerian Lombong tidak mengeluarkan sebarang komen sama ada ia akan membuat pemeriksaan terlebih dahulu di tapak di wilayah Chingola, kira-kira 400 kilometer di utara ibu kota Lusaka.

  Zambia adalah salah satu pengeluar tembaga terbesar di dunia dan Chingola terletak di kawasan lombong tembaga negara itu.

  Rantau itu mempunyai salah satu lombong tembaga terbuka terbesar di dunia dan beberapa tempat pelupusan setinggi 100 meter. – AFP

  Gambar Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Maryam Nawaz dilantik sebagai ketua menteri wanita pertama

  PAKISTAN, 26 FEB – Anak perempuan bekas Perdana Menteri, Nawaz Sharif, menguasai wilayah paling ramai penduduk di Pakistan hari ini, menjadikannya wanita pertama negara...