Friday, February 23, 2024
24.2 C
Brunei

  -

  Tetap ringan tangan di usia lanjut

  BEIJING – Seorang tukang membaiki jam tangan, yang telah membetulkan jam tangan dan jam selama kira-kira 40 tahun di barat daya China, Chongqing, melambangkan semangat ketukangan China.

  Selain membaiki jam dan jam tangan, dia juga menjual peralatan elektrik dan peralatan am, yang membantunya memupuk tabiat yang baik untuk sentiasa tekun dalam kedua-dua pemikiran dan amalan serta sifat keperibadian yang berpegang teguh pada prinsip dan tidak menunjuk-nunjuk.

  “Saya telah membaiki puluhan ribu jam tangan termasuk banyak jenama terkenal dari dalam dan luar negara,” kata Ye.

  Dengan pengalaman luas yang diperoleh daripada latihan selama beberapa dekad, Ye malah berjaya membaiki jam tangan jenama terkenal yang sukar dibaiki.

  Gerai membaiki jam tangan Ye adalah yang paling popular di kawasan tempatan disebabkan harganya berpatutan dan hasil ketukangannya yang halus dan sangat cantik.

  Ye Fugui, 60, mula belajar membaiki jam pada 1983 ketika dia berusia 20 tahun. Dia pergi ke Chongqing untuk mencari rezeki dari bandar Guang’an, wilayah Sichuan.

  Semasa bunyi loceng merdu ‘ding dong, ding dong’ bergema di gerai, Ye yang berusia 60 tahun masih khusyuk dalam dunia pembaikannya, dengan kepala menunduk, memegang permukaan jam di tangan kirinya dan sepasang penyepit penggilap di tangan kanannya ketika dia dengan lancar dan berhati-hati membaiki ‘masa’. – ANN/China Daily

  Ye Fugui membaiki jam tangan di barat daya China, Chongqing. – ANN/China Daily
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Bangladesh rancang hasilkan vaksin FMD untuk ternakan

  DHAKA, 23 FEB - Menteri Perikanan dan Ternakan Bangladesh, Abdur Rahman berkata kerajaan mempunyai rancangan untuk menghasilkan vaksin penyakit kaki dan mulut (FMD) untuk...