Thursday, April 18, 2024
25.3 C
Brunei

  -

  Lelaki warga Pakistan mengaku salah rogol, rompak wanita

  PETALING JAYA, 23 JAN – Seorang lelaki warga Pakistan didakwa di Mahkamah Sesyen di sini hari ini atas pertuduhan merogol dan merompak seorang wanita di jejantas Keretapi Tanah Melayu (KTM) Serdang, dua minggu lepas.

  Muhamad Mudasar, 23, mengaku bersalah selepas kedua-dua pertuduhan dibacakan dalam Bahasa Urdu di hadapan Hakim Dr Syahliza Warnoh.

  Dia didakwa melakukan kesalahan itu ke atas seorang wanita berusia 29 tahun dan meletakkan mangsa dalam ketakutan, kematian atau kecederaan dengan mengacukan sebilah pisau di jejantas berkenaan pada 12:45 tengah malam 14 Januari lepas.

  Pertuduhan dikemukakan di bawah Seksyen 376(2)(b) Kanun Keseksaan yang membawa hukuman maksimum penjara 20 tahun serta sebatan, jika sabit kesalahan.

  Muhamad turut berdepan pertuduhan merompak telefon bimbit serta wang tunai RM80 milik mangsa menggunakan sebilah pisau di tempat, masa dan tarikh sama mengikut Seksyen 392 Kanun Keseksaan dibaca bersama Seksyen 397 kanun sama yang membawa hukuman maksimum penjara 14 tahun dan boleh dikenakan denda atau sebatan, jika sabit kesalahan.

  Gambar Freepik

  Dia juga didakwa bersama-sama rakan senegaranya, Muhammad Waqas, 29, merompak dua telefon bimbit  bernilai RM2,070 milik seorang wanita berusia 20 tahun menggunakan sebilah pisau di tempat sama pada 11:15 malam 30 Disember lepas.

  Muhamad mengaku bersalah manakala rakannya yang menangis sejurus pertuduhan dibacakan, minta dibicarakan.

  Mereka didakwa mengikut Seksyen 395 Kanun Keseksaan dibaca bersama Seksyen 397  kanun sama yang memperuntuk hukuman maksimum penjara 20 tahun dan sebatan, jika sabit kesalahan.

  Terdahulu, Timbalan Pendakwa Raya Anis Hakimah Ibrahim memohon mahkamah menetapkan tarikh lain untuk menjatuhkan hukuman ke atas Muhamad dan tidak menawarkan jaminan kepada kedua-dua tertuduh.

  Mahkamah menetapkan 26 Februari untuk menjatuhkan hukuman ke atas Muhamad dan sebutan bagi kes rakannya. – Bernama

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Utusan AS ke PBB berikrar sokong keluarga Jepun yang diculik Korea...

  TOKYO, 18 APRIL - Amerika Syarikat (AS) berdiri bersama Jepun sehingga semua warga Jepun yang diculik oleh Korea Utara beberapa dekad lalu pulang ke...