Saturday, February 24, 2024
29.9 C
Brunei

  -

  Lubnan cipta kereta tenaga baharu

  BEIRUT – Pengusaha perindustrian Lubnan cuba menghasilkan kenderaan bahan api alternatif mereka sendiri di tengah-tengah masalah tenaga yang teruk di negara itu.

  Hisham Houssami adalah salah seorang daripada mereka.

  Dinamakan sebagai Lira, sama seperti nama mata wang Lubnan, kereta hibrid yang direka oleh Houssami, yang pada asalnya pengeluar peralatan industri, boleh dicas dengan elektrik atau melalui panel suria.

  Idea untuk mereka bentuk dan membuat kereta sendiri datang kepada lelaki berusia 46 tahun itu ketika dia menyaksikan kesukaran rakyat Lubnan mendapatkan bahan api untuk kereta mereka di tengah-tengah kekurangan tenaga akibat krisis kewangan.

  “Ia sesuatu yang memalukan bahawa orang Lubnan hampir tidak mampu membeli petrol, dan lebih menyakitkan untuk melihat orang ramai menderita untuk mengakses komoditi itu dari semasa ke semasa,” kata Houssami.

  Di Lubnan, 20 liter petrol boleh menelan kos kira-kira 800,000 pound Lubnan (kira-kira AS$20).

  Seorang mekanik bekerja pada kenderaan hibrid yang direka oleh Hisham Houssami di Beirut, Lubnan. – Xinhua
  Hisham Houssami ketika ditemui sambil berada di dalam kenderaan hibrid rekaannya. – Xinhua
  Kelihatan seorang pekerja mengimpal pada badan kenderaan hibrid. – Xinhua
  Seorang pekerja mereka bentuk untuk dalaman Lira. – Xinhua

  Houssami berkata dia kini mempunyai pasukan mengandungi tujuh hingga 10 pekerja tetap yang bekerja pada kereta baharu itu sementara dia bertugas sebagai menyelia proses pengeluaran.

  “Malangnya, kami tidak mempunyai jurutera kereta di Lubnan, tetapi pengalaman saya dalam menghasilkan peralatan perindustrian menjadikan pekerjaan ini mungkin untuk saya,” kata Houssami.

  Pengusaha industri itu merancang untuk melancarkan kereta elektrik (EV) tahun ini semasa musim Krismas dan Tahun Baharu dengan harga kurang daripada AS$10,000.

  Houssami telah pun menyebarkan beberapa iklan di saluran media sosial meminta lebih ramai orang menyertai kilang kereta baharunya.

  Houssami menyatakan bahawa Lubnan mempunyai sumber manusia yang sangat mahir, dan dia mahu memberi peluang kepada graduan muda bekerja di Lubnan dan bukannya meninggalkan negara itu untuk peluang pekerjaan.

  Beliau memberitahu Xinhua bahawa mungkin terdapat potensi besar permintaan untuk kereta tenaga baharu dari negara seperti Iraq, Syria, Libya dan Lubnan.

  “Hari ini, krisis bahan api adalah di peringkat antarabangsa. Jadi apabila saya menghasilkan kereta berkualiti tinggi, saya mengharapkan permintaan yang baik dari negara lain juga,” katanya. – Xinhua

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  AS-Korea Selatan adakan latihan jet pejuang baharu

  SEOUL, 23 FEB – Korea Selatan dan Amerika Syarikat (AS) menerbangkan jet pejuang baharu mereka dalam latihan pemintasan peluru berpandu bersama hari ini di...