Sunday, July 14, 2024
30.2 C
Brunei

  -

  Malam Munajat kupas Surah Al-Mulk

  Oleh Yusrin Junaidi –

  BANDAR SERI BEGAWAN, 7 JAN – Allah SWT menjadikan kematian dan kehidupan dengan tujuan bagi menguji siapakah antara makhluk ciptaanNya yang paling baik amalnya dan setiap manusia akan melalui ujian saringan bagi mengenal pasti siapakah paling taat dan ikhlas dalam beramal.

  Maka dengan itu, perbetulkan niat dan tujuan setiap perkara yang kita lakukan dan berusahalah bagi melakukannya dengan sebaik mungkin serta sentiasa memohon keampunan daripada Allah SWT atas sebarang kesilapan kerana Allah SWT juga bersifat Maha Pemaaf dan Pengampun.

  Perkara berkenaan antara inti pati Tadabbur Al-Quran dari Surah Al-Mulk, ayat 2 dalam tazkirah yang disampaikan oleh Pegawai Pelajaran Ugama, Pusat Dakwah Islamiah, Haji Badaruddin bin Haji Basar bagi menyerikan Malam Munajat ke-119 anjuran Kementerian Hal Ehwal Ugama (KHEU).

  Hadir pada program berkenaan ialah Menteri Hal Ehwal Ugama, Yang Berhormat Pehin Udana Khatib Dato Paduka Seri Setia Ustaz Haji Awang Badaruddin bin Pengarah Dato Paduka Haji Awang Othman.

  Acara malam kelmarin mengundang tetamu khas, Yang Di-Pertua Majlis AIDS Negara Brunei Darussalam, Awang Iswandy bin Ahmad dari Surau Promosi Kesihatan yang juga memimpin bacaan Sayyidul Istighfar dan Surah Al-Fatihah.

  Yang Berhormat Pehin Udana Khatib Dato Paduka Seri Setia Ustaz Haji Awang Badaruddin hadir semasa Acara Munajat kali ke-119. – GAMBAR SERAHAN KHEU

  Turut mengimarahkan acara ialah ahli-ahli Majlis AIDS Negara Brunei Darussalam, ahli-ahli jawatankuasa takmir, jemaah dan belia dari 56 buah masjid termasuk surau dan balai ibadat di seluruh negara di samping warga kerja KHEU dan jabatan-jabatan serta institusi-institusi pendidikan di bawahnya bersama keluarga dari kediaman masing-masing.

  Selesai bacaan Sayyidul Istighfar dan Surah Al-Fatihah, acara diteruskan dengan bacaan Surah Al-Mulk beramai-ramai dipimpin oleh Awang Mohammad Zulhafiz Zariq bin Awang Damit, Exco Keugamaan Majlis AIDS Negara Brunei Darussalam dari Surau Promosi Kesihatan.

  Manakala Doa Munajat dibacakan oleh Ketua Unit Pengurusan Strategik dan Jaminan Kualiti, Kolej Universiti Perguruan Ugama Seri Begawan, Haji Mohammad Khairul Azhar bin Haji Idris.

  Sejurus selesai tazkirah, bacaan Selawat Tafrijiyyah dipimpin oleh Ketua Badan Keugamaan, Kelab Penyinar, Majlis AIDS Negara Brunei Darussalam, Awang Afif Qawiem bin Ibrahim dari Surau Promosi Kesihatan.

  Bagi mengakhiri acara, Doa Peliharakan Sultan dan Negara Brunei Darussalam dibacakan oleh Pegawai Hal Ehwal Masjid, Awang Mohammad Adham bin Hashaim, dari Masjid Raja Isteri Pengiran Anak Hajah Saleha, Kampung Rimba.

  Malam Munajat mengajak orang ramai bagi bersama-sama mempertingkatkan amalan kerohanian, meminta keampunan daripada Allah SWT dengan beristighfar, membaca ayat-ayat suci Al-Quran dan menghayati maknanya, serta merafakkan dan mengaminkan doa secara serentak beramai-ramai dengan harapan agar Negara Brunei Darussalam dan seluruh rakyat dan penduduknya terselamat daripada segala bala bencana dan penyakit merbahaya.

  Orang ramai sangat dialu-alukan menyertai acara Malam Munajat pada setiap hari Sabtu (malam Ahad) secara maya melalui pautan https://tiny.cc/munajatkheu atau https://www.facebook.com/pdi.kheu.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Pasangan suami isteri ditahan, didakwa mengintip untuk Rusia

  SYDNEY, 12 JULAI - Polis Australia telah mendakwa pasangan suami isteri kelahiran Rusia dengan tuduhan mengintip untuk Moscow, menurut pegawai tertinggi polis hari ini....