Saturday, February 24, 2024
23.5 C
Brunei

  -

  Malaysia mulakan proses menangkap harimau selepas tiga orang maut

  KUALA LUMPUR, 7 DIS – Malaysia telah memulakan proses menangkap dan mengasingkan semula harimau selepas tiga orang terbunuh oleh haiwan yang terancam itu dalam tempoh dua bulan lalu, kata pegawai hari ini.

  Sebelas perangkap sangkar dan 20 kamera telah dipasang sejak beberapa minggu lalu di kawasan hutan daerah Gua Musang, di negeri timur laut Kelantan, di mana serangan itu berlaku.

  Terdapat lima serangan yang mengakibatkan empat kematian di Gua Musang sejak 2021, kata pengarah Jabatan Hidupan Liar dan Taman Negara di Kelantan, Mohamad Hafid Rohani, memberitahu AFP.

  Tiga daripada pembunuhan itu berlaku pada Oktober dan November tahun ini.

  “Kami sangat bimbang. Ini adalah kematian paling teruk berkaitan dengan harimau dalam beberapa dekad di Malaysia,” kata Hafid. Perangkap-perangkap itu – sangkar segi empat tepat yang dibalut dengan daun kelapa sawit telah dipasang di tempat panas di mana serangan berlaku.

  Salah satunya telah ditempatkan di ladang kelapa sawit. Kambing hidup disimpan di dalam kandang berdekatan untuk mengumpan harimau ke dalam perangkap.

  WWF Malaysia menganggarkan terdapat kurang daripada 150 haiwan yang masih ada di habitat liar.

  Hafid berkata, sekitar 35 ekor harimau dikesan di Kelantan. Serangan ke atas manusia oleh harimau jarang berlaku, tetapi kejadian sebegitu telah diketahui berlaku di kawasan di mana pembangunan menceroboh ke dalam habitat haiwan itu. Bulan lalu, seekor harimau betina terperangkap dan dibawa ke Pusat Menyelamat Hidupan Liar Malaysia di negeri jiran Perak, kata Hafid. – AFP

  Gambar AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Bangladesh rancang hasilkan vaksin FMD untuk ternakan

  DHAKA, 23 FEB - Menteri Perikanan dan Ternakan Bangladesh, Abdur Rahman berkata kerajaan mempunyai rancangan untuk menghasilkan vaksin penyakit kaki dan mulut (FMD) untuk...