Monday, March 4, 2024
23.5 C
Brunei

  -

  Mangsa pemerdagangan di Myanmar dipaksa jual organ

  HANOI, 30 NOV – Mangsa pemerdagangan yang ditahan di Myanmar dan digesa bekerja dalam operasi penipuan dipaksa untuk menjual organ mereka jika mereka tidak memenuhi kuota, kata sebuah badan amal di Vietnam hari ini.

  Sekurang-kurangnya 120,000 orang ditahan di kompaun di negara Asia Tenggara itu, menurut pejabat hak asasi manusia Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) dan dipaksa bekerja untuk menipu rakan senegara mereka dalam talian.

  Rakyat yang diperdagangkan – dari China, Vietnam dan negara lain – diberitahu untuk menyasarkan dan melatih rakan senegara mereka, sebelum memujuk mereka untuk menggelapkan wang ke dalam platform pelaburan palsu dan muslihat lain.

  Blue Dragon, sebuah badan amal yang menyelamatkan mangsa daripada pemerdagangan manusia di Vietnam, berkata kumpulan penipuan itu menetapkan kuota untuk jumlah wang yang diperlukan oleh setiap pekerja yang diperdagangkan bagi mengeluarkan mangsa daripada penipuan.

  Jika sasaran tidak tercapai, pekerja akan dikenakan hukuman fizikal dan baru-baru ini, pembuangan organ.

  “Para penyeludup telah mengambil organ mangsa mereka, seperti buah pinggang, jika mereka tidak bekerja keras,” kata Michael Brosowski, pengasas Blue Dragon.– AFP

  Gambar Canva
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Filipina gesa jiran berdiri bersama lebih teguh di Laut China Selatan

  MELBOURNE, 4 MAC - Setiausaha Hal Ehwal Luar Filipina, Enrique Manalo menggesa jiran serantau hari ini supaya berdiri bersama lebih teguh dalam menegakkan kedaulatan...