Monday, July 15, 2024
23 C
Brunei

  -

  Maya gusar isu jerebu berulang

  Tidak mahu masalah jerebu terus membahayakan kesihatan rakyat, pelakon dan aktivis alam sekitar, Maya Karin menggesa kerajaan tampil dengan pelan penyelesaian komprehensif bagi mengelak bencana alam itu berulang.

  Maya atau nama sebenar, Maya Karin Roelcke, 43, risau isu jerebu membelenggu rakyat saban tahun, apatah lagi, ketika ini, dilaporkan 18 stesen udara di lapan negeri merekodkan bacaan Indeks Pencemaran Udara (IPU) tidak sihat, sejak beberapa hari lalu.

  “Cadangan saya agar kerajaan bertindak menangani masalah jerebu daripada terus berlaku dan membahayakan kesihatan penduduk.

  “Kalau tidak, sampai bila masalah ini akan dapat dihentikan. Atau kita perlu tunggu semua hutan habis terbakar baru masalah ini akan selesai? Minta maaf, saya hanya cakap terus terang.

  “Apabila semua hutan sudah habis terbakar, mungkin tidak ada lagi masalah jerebu untuk tahun berikutnya,” katanya kepada BH Online.

  Maya risau isu jerebu membelenggu rakyat saban tahun. – Kosmo digital

  Lebih membuatkan bintang filem Pontianak Harum Sundal Malam itu tidak senang apabila kualiti udara di beberapa negara di Eropah jauh berbeza dengan Malaysia.

  “Saya baru balik dari Eropah, baru-baru ini, di mana saya dapati langit di sana sangat biru. Apabila pulang ke tanah air, keadaan sangat berbeza kerana langit di sini tampak kelabu.

  “Agak pelik bagaimana langit di luar negara boleh berwarna biru terang,” katanya yang pernah terbabit dalam kempen selamatkan sungai dan hutan di Malaysia.

  Biarpun negara sempat ‘berehat’ daripada ‘diserang’ jerebu ketika era pandemik COVID-19, beberapa tahun lalu berikutan tiada aktiviti luar dibenarkan, Maya mengaku terkilan bencana alam itu berulang. – Agensi

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korea Selatan raikan ‘Hari Pelarian Korea Utara’ pertama

  SEOUL, 14 JULAI – Korea Selatan menandakan peristiwa penting hari ini dengan sambutan ‘Hari Pelarian Korea Utara’ pertama, hari peringatan nasional yang mengiktiraf kemajuan...