Thursday, June 20, 2024
23 C
Brunei

  -

  Melaka terima dua artifak peninggalan Hang Tuah

  MELAKA, 21 MEI – Kerajaan Melaka menerima dua artifak iaitu Keris Sundang dan sepasang Keris Hukum dipercayai kepunyaan Laksamana Hang Tuah yang diwarisi turun-temurun sejak kira-kira 600 tahun lepas.

  Ketua Menteri, Datuk Seri Ab Rauf Yusoh berkata artifak berkenaan diterima daripada Tun Muhammad Amin Tun Ahmad iaitu waris ke-11 Hang Tuah yang berasal dari Kepulauan Bintan, Riau di Indonesia.

  “Keris Sundang itu dipercayai peninggalan Hang Tuah dan merupakan hadiah daripada Tun Perak yang juga bapa mentuanya. Hulu keris itu juga diperbuat daripada perak yang melambangkan anugerah Tun Perak kepada menantunya itu.

  “Artifak kedua pula merupakan sepasang Keris Hukum atau keris sula yang dititahkan oleh sultan kepada bendahara untuk dijatuhkan hukuman iaitu satu digunakan untuk lelaki dan satu untuk wanita,” katanya kepada pemberita hari ini.

  Terdahulu Ab Rauf menerima penyerahan dua artifak itu daripada Tun Muhammad Amin dalam satu majlis ringkas di sebuah hotel di Ayer Keroh dan turut dihadiri Exco Pelancongan, Warisan, Seni dan Budaya negeri, Datuk Abdul Razak Abdul Rahman.

  Menurut Ab Rauf penyerahan artifak itu adalah sebahagian daripada warisan bersejarah untuk tatapan rakyat di negeri itu khususnya generasi muda bagi memahami sejarah dan kehebatan pahlawan Melayu itu dalam era kegemilangan Kesultanan Melayu Melaka.

  “Tentunya artifak kepunyaan Laksamana Hang Tuah yang kita terima daripada waris ke-11 Hang Tuah ini bakal menjadi tarikan utama sempena Pameran Hang Tuah yang bakal berlangsung selama sebulan pada Jun ini sempena Tahun Melawat Melaka 2024,” katanya.

  Beliau berkata sempena pameran itu juga beberapa artifak peninggalan sejarah Hang Tuah dari Okinawa, Jepun selain India dan Turkiye akan turut dipamerkan.

  Peninggalan kesan sejarah itu juga, katanya dapat membuktikan pengembaraan dan pelayaran Hang Tuah dan meyakinkan beliau adalah seorang yang lahir di bumi Melaka sejak kurun ke-14. – Bernama

  Dua artifak iaitu Keris Sundang dan sepasang Keris Hukum dipercayai kepunyaan Laksamana Hang Tuah yang diwarisi turun temurun sejak kira-kira 600 tahun lepas. – Bernama
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korea Selatan keluar nasihat gelombang haba

  SEOUL, 19 JUN - Agensi cuaca Korea Selatan pada hari ini mengeluarkan nasihat gelombang haba ketika suhu meningkat di seluruh negara. Nasihat gelombang haba itu...