Tuesday, November 29, 2022
25.2 C
Brunei

-

Menderma darah sambil beramal

Oleh Salawati Haji Yahya

BANDAR SERI BEGAWAN, 13 NOV – Orang ramai yang mempunyai darah jenis A dan O dialu-alukan untuk menderma darah dalam membantu meningkatkan bekalan darah di Tabung Darah Hospital Suri Seri Begawan (SSB), Kuala Belait.

Kementerian Kesihatan dalam kenyataan yang dikeluarkan hari ini menjelaskan bahawa hospital itu masih memerlukan kedua-dua jenis darah tersebut.

Sehubungan itu, orang ramai yang ingin menderma darah boleh hadir ke tabung darah berkenaan yang dibuka bermula pukul 8 pagi hingga 11:30 pagi dan 1:45 petang hingga 3:30 petang pada hari-hari bekerja sahaja.

Dalam pada itu, Pusat Pendermaan Darah, Jabatan Perkhidmatan Makmal, Kementerian Kesihatan, juga akan mengadakan kempen-kempen derma darah untuk penyertaan orang ramai.

Kempen tersebut akan diadakan pada esok di Dewan Muhibbah, Jalan Muhibbah (Landasan Lama), Berakas anjuran Karyatif Events Management bermula 10 pagi hingga 2 petang.

Manakala itu, pada 15 November kempen akan diadakan di Lantai Bawah, DAR Takaful IBB Utama, Bandar Seri Begawan anjuran Takaful Brunei dari pukul 9 pagi hingga 3 petang.

Pada 17 November pula, ia akan diadakan di Perpustakaan Dewan Bahasa dan Pustaka Kampung Pandan, Kuala Belait, dari pukul 9 pagi hingga 12 tengah hari.

Tempahan slot derma darah melalui aplikasi BloodKad bagi kempen-kempen derma darah tersebut adalah sangat digalakkan. Untuk maklumat lanjut, hubungi Pusat Pendermaan Darah di talian 2242424 sambungan 5745, 6001 dan 6002 atau WhatsApp di talian 8775745 dan 7375745 atau e-mel kepada bloodbank@moh.gov.bn dan ikuti Pusat Pendermaan Darah di Instagram dan Facebook, @bloodbank.ripas.

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Taliban Pakistan tamat gencatan senjata

ISLAMABAD, 28 NOV – Taliban Pakistan berkata hari ini mereka telah membatalkan gencatan senjata goyah yang dipersetujui dengan kerajaan pada Jun lalu dan mengarahkan...
- Advertisment -