Monday, February 26, 2024
29.4 C
Brunei

  -

  Microsoft mencatatkan jualan rekod untuk suku ke-5 berturut-turut

  SAN FRANCISCO, 31 JAN – Microsoft kelmarin mengumumkan pendapatannya meningkat 18 peratus kepada AS$62 bilion pada suku akhir 31 Disember 2023, mencatatkan pendapatan suku tahunan terbaiknya untuk suku kelima berturut-turut.

  Syarikat itu menjana keuntungan bersih suku tahunan sebanyak AS$21.9 bilion prinsip perakaunan yang diterima umum (GAAP), meningkat sebanyak 33 peratus tahun ke tahun.

  Pendapatan operasinya adalah AS$27 bilion GAAP, peningkatan 33 peratus tahun-ke-tahun, menurut Microsoft dalam laporan kewangannya.

  Pendapatan syarikat dalam produktiviti dan proses perniagaan adalah AS$19.2 bilion, meningkat sebanyak 13 peratus. Pendapatannya dalam Awan Pintar adalah AS$25.9 bilion dan meningkat 20 peratus tahun-ke-tahun.

   Produk pelayan dan perkhidmatan awan pendapatan meningkat sebanyak 22 peratus didorong oleh Azure dan perkhidmatan awan pertumbuhan pendapatan lain sebanyak 30 peratus. Pendapatan dalam pengkomputeran lebih peribadi adalah AS$16.9 bilion dan meningkat sebanyak 19 peratus, kata Microsoft.

   “Kami telah beralih daripada bercakap tentang kecerdasan buatan (AI) kepada menggunakan AI pada skala,” kata Satya Nadella, Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif Microsoft. “Dengan memasukkan AI merentas setiap lapisan teknologi kami, kami memenangi pelanggan baharu dan membantu memacu faedah baharu serta keuntungan produktiviti merentas setiap sektor.”

  “Pelaksanaan yang kuat oleh pasukan jualan dan rakan kongsi kami mendorong pendapatan awan Microsoft kepada AS$33.7 bilion, naik 24 peratus tahun ke tahun,” kata Amy Hood, naib presiden eksekutif dan Ketua Pegawai Kewangan Microsoft. – Xinhua

  Microsoft mengumumkan pendapatannya meningkat 18 peratus kepada AS$62 bilion pada suku akhir 31 Disember 2023, mencatatkan pendapatan suku tahunan terbaiknya untuk suku kelima berturut-turut.- AP

   

   

   

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korea Selatan tetapkan Khamis hari terakhir doktor mogok kembali bekerja

  SEOUL, 26 FEB - Kerajaan Korea Selatan memberi doktor muda yang mogok empat hari untuk melaporkan diri ke tempat kerja, dengan berkata hari ini...