Sunday, April 14, 2024
23.8 C
Brunei

  -

  Serangan bersenjata: Lelaki dijatuhkan hukuman penjara seumur hidup

  SEOUL, 31 JAN – Seorang lelaki yang membunuh seorang individu dan mencederakan tiga lainnya dalam serangan menikam di Seoul tahun lalu dijatuhi hukuman penjara seumur hidup oleh mahkamah Korea Selatan hari ini, lapor agensi berita Yonhap.

  Mahkamah menyifatkan serangan rawak oleh Cho Seon pada Julai tahun lepas sebagai ‘sangat kejam’ ketika ia menjatuhkan hukumannya, menurut Yonhap.

  Saksi pada masa itu menggambarkan adegan seram ketika Seon mengeluarkan pisau di luar stesen kereta bawah tanah dan menikam seorang lelaki dari belakang beberapa kali sebelum melarikan diri untuk menyerang lebih banyak orang.

  Cho menyebabkan ‘kegemparan awam dengan cara jenayahnya yang sangat kejam dan ganas, mengancam orang ramai”, kata mahkamah pusat Seoul dalam keputusan, lapor Yonhap.

  Serangan lelaki berusia 34 tahun itu juga mengakibatkan ‘jenayah serupa di seluruh negara’, kata mahkamah, menunjukkan serangan rawak yang sama yang mengikuti kejadian asal.

  “Adalah adil untuk menafikan defendan hak dan kebebasan sivik… dan mengasingkannya dari masyarakat selama-lamanya untuk mengekalkan keselamatan sosial,” kata mahkamah.

  Pendakwa sebelum ini telah meminta hukuman mati untuk penyerang.

  Hanya dua minggu selepas serangan Julai, kejadian menikam besar-besaran kedua berlaku apabila seorang lelaki memandu kereta ke laluan pejalan kaki sebelum menyerang orang di sebuah kedai serbaneka di Seoul, membunuh dua orang.

  Kedua-dua insiden itu mendorong Presiden Yoon suk Yeol, bekas pendakwa utama, untuk meminta menggerakkan semua pasukan, dengan polis juga menyatakan bahawa mereka tidak akan teragak-agak untuk menggunakan senjata api.- AFP

  Gambar hiasan Freepik

   

   

   

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Banjir terburuk landa di Kazakhstan

  POKROVKA, 12 APRIL - Salji dan ais yang mencair dengan pantas telah menyebablan sungai-sungai di utara Kazakhstan dan sempadan di Rusia mencatatkan paras yang,...