Sunday, April 14, 2024
23.8 C
Brunei

  -

  Moon Sniper sedia mendarat di bulan

  TOKYO, 19 JAN – Kapal angkasa ‘Moon Sniper’ Jepun sedang bersedia untuk melakukan pendaratan bulan bersejarah pada tengah malam Sabtu menggunakan teknologi tepat yang diharapkan negara akan membawa kepada kejayaan di mana ramai yang telah gagal.

  Dengan misi Pendarat Pintar untuk Menyiasat Bulan (SLIM), Jepun mahu menjadi negara kelima yang melakukan pendaratan yang sangat sukar di permukaan berbatu Bulan.

  Hanya Amerika Syarikat, Kesatuan Soviet, China dan India telah mencapai kejayaan itu setakat ini.

  Tetapi pendarat Jepun dilengkapi dengan probe berputar yang dibangunkan oleh syarikat mainan utama telah direka bentuk untuk melakukannya dengan ketepatan yang tidak pernah berlaku sebelum ini.

  Penurunan kapal SLIM ringan itu, yang digelar ‘Moon Sniper’ oleh agensi angkasa lepas JAXA, dijadualkan bermula pada tengah malam waktu Jepun.

  Jika semuanya berjalan seperti yang dirancang, pendaratan akan dilakukan sekitar 20 minit kemudian.

  Kapal itu menyasarkan kawasan dalam lingkungan 100 meter dari satu tempat di permukaan, jauh lebih sempit daripada zon pendaratan biasa seluas beberapa kilometer.

  “Batuan yang terdedah di sini adalah penting dalam pencarian asal-usul Bulan dan Bumi,” beritahu Tomokatsu Morota, profesor bersekutu di Universiti Tokyo yang pakar dalam penerokaan bulan dan planet, kepada AFP. – AFP

  Roket H-IIA membawa probe permukaan bulan dan objek lain berlepas dari Pusat Angkasa Tanegashima di pulau Tanegashima, wilayah Kagoshima pada 7 September 2023. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Banjir terburuk landa di Kazakhstan

  POKROVKA, 12 APRIL - Salji dan ais yang mencair dengan pantas telah menyebablan sungai-sungai di utara Kazakhstan dan sempadan di Rusia mencatatkan paras yang,...