Tuesday, March 5, 2024
25 C
Brunei

  -

  Mudahkan urusan orang awam

  Kaunter depan atau pertanyaan bagi sesebuah jabatan atau syarikat merupakan ‘wajah’ pertama bagi pelanggan atau orang ramai, yang setentunya akan memberikan impresi sama ada baik atau buruk.

  Baru-baru ini saya menghubungi salah sebuah jabatan untuk bertanya tentang perihal waktu bekerja yang menurut saya pemilik syarikat sengaja mengambil kesempatan. Namun, agak mengecewakan jabatan yang dihubungi memberikan respon yang tidak diduga di mana pihak bertugas menyuruh saya menghubungi pihak lain kerana perkara berkenaan bukan di bawah bidang kuasa mereka.

  Setelah menghubungi talian yang disuruh, perkara yang sama terjadi dan perlu merujuk kepada talian yang awal dihubungi, lalu dihubungi semula namun menyedihkan saya disuruh menghubungi nombor yang kedua lagi. Jadi saya bertanya siapa yang perlu dirujuk sebenarnya kepada pihak bertugas dan beliau hanya terdiam tidak mampu untuk menjawab persoalan saya.

  Setahu saya, talian yang awal saya hubungi adalah talian yang tepat untuk membuat aduan kerana isu yang berbangkit berkaitan. Jika benarlah aduan saya di luar bidang kuasa jabatan berkenaan, bukankah baiknya pihak jabatan membantu saya menguruskan aduan saya seperti melakukan tindak pemantauan terhadap syarikat di mana saya bekerja bagi memastikan kebenaran yang dilakukan oleh syarikat.

  Harapan ingin mendapatkan bantuan terhadap aduan musnah begitu saja kerana tiada pihak yang dapat membantu malah menyukarkannya lagi.

  Buruh

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  24 nelayan diselamatkan di laut berombak kuat, 1 ditemui mati

  TOKYO, 5 MAC - Sebuah helikopter pengawal pantai Jepun menyelamatkan 24 nelayan ketika mereka bermati-matian berpaut pada geladak sebuah kapal yang condong, separuh tenggelam...