Tuesday, April 23, 2024
31.4 C
Brunei

  -

  China akan hantar panda baru ke AS

  SAN FRANCISCO, 17 NOV – Presiden China, Xi Jinping memberi isyarat bahawa China akan menghantar panda baru ke Amerika Syarikat, memanggil mereka ‘utusan persahabatan antara rakyat China dan Amerika’.

  “Kami bersedia untuk meneruskan kerjasama kami dengan Amerika Syarikat dalam pemuliharaan panda, dan melakukan yang terbaik untuk memenuhi kehendak orang California untuk mengeratkan hubungan mesra antara kedua-dua rakyat kami,” kata Xi pada hari Rabu semasa ucapan makan malam dengan pemimpin perniagaan.

  Isyarat itu dibuat pada penghujung hari di mana Xi dan Presiden Joe Biden mengadakan pertemuan bersemuka pertama mereka dalam setahun dan berjanji untuk cuba mengurangkan ketegangan.

  Xi tidak mengongsikan butiran tambahan tentang masa atau tempat panda mungkin disediakan tetapi nampaknya mencadangkan pasangan panda seterusnya berkemungkinan besar akan datang ke California, mungkin San Diego.

  Beruang itu telah lama menjadi simbol persahabatan AS-China sejak Beijing menghadiahkan sepasang panda ke Zoo Negara di Washington pada tahun 1972, menjelang normalisasi hubungan dua hala. Kemudian, Beijing meminjamkan panda kepada zoo AS yang lain, dengan hasil akan kembali kepada program pemuliharaan panda.

  Tiga panda gergasi Zoo Negara AS, Mei Xiang, Tian Tian dan anak mereka Xiao Qi Ji, lapan hari lalu memulakan perjalanan panjang mereka ke China. Selepas pemergian mereka, hanya empat panda yang tinggal di Amerika Syarikat, di Zoo Atlanta.

  “Saya diberitahu bahawa ramai rakyat Amerika, terutamanya kanak-kanak, benar-benar keberatan untuk mengucapkan selamat tinggal kepada panda, dan pergi ke zoo untuk melihat mereka,” kata Xi dalam ucapannya.

  Beliau menambah bahawa beliau diberitahu Zoo San Diego dan orang di California “sangat tidak sabar untuk mengalu-alukan kepulangan panda.”

  Xi berada di California untuk menghadiri sidang kemuncak pemimpin Indo-Pasifik dan untuk pertemuannya dengan Biden.

  Beliau tidak menyebut tentang panda semasa ucapan terbukanya pada awal hari ketika beliau bertemu dengan Biden.

  Apabila hubungan dua hala mula memburuk dalam beberapa tahun kebelakangan ini, orang awam China mula menuntut kepulangan panda gergasi. Dakwaan yang tidak terbukti bahawa zoo AS menganiaya panda, yang dikenali sebagai ‘khazanah negara’ China, membanjiri media sosial China.

  Tetapi hubungan menunjukkan tanda-tanda penstabilan ketika Xi pergi ke San Francisco untuk bertemu dengan Biden. Kedua-dua lelaki itu bertemu selama kira-kira empat jam pada hari Rabu di Filoli Historic House & Garden, di mana mereka bersetuju untuk bekerjasama dalam anti-narkotik, menyambung semula komunikasi ketenteraan peringkat tinggi dan memperluaskan pertukaran dalam kalangan orang.

  Perjanjian pertukaran Zoo Negara dengan Persatuan Pemuliharaan Hidupan Liar China telah ditetapkan untuk tamat pada awal Disember dan rundingan untuk memperbaharui atau melanjutkan perjanjian itu tidak membuahkan hasil.

  Zoo San Diego mengembalikan pandanya pada 2019, dan beruang terakhir di zoo Memphis, Tennessee, pulang ke rumah awal tahun ini. – AP

  Panda gergasi Xiao Qi Ji bermain di kandangnya di Zoo Negara Smithsonian di Washington, 28 September 2023. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Kim ketuai latihan roket yang mensimulasikan serangan balas nuklear

  PYONGYANG, 23 APRIL - Pemimpin Korea Utara, Kim Jong Un menyelia pelancaran salvo pelancar roket berbilang ‘super besar’ negara itu yang mensimulasikan serangan balas...